Energiayhtiö St1 aloitti 2018 Marokossa pilottimetsityshankkeen, jossa tutkittiin hiilensidontaa puihin erilaisissa kontrolloiduissa olosuhteissa. Pilotti toteutettiin yhteistyössä paikallisen Université Mohammed VI Polytechnique -yliopiston kanssa.
Pilotin tavoitteena oli tutkia optimaalista ratkaisua maanparannuksen ja kastelujärjestelmien avulla kustannustehokkaaseen metsän kasvuun ja hiilensidontakykyyn. Suomen Luonnonvarakeskus LUKE toimi hankkeen metsäasiantuntijana. Lisäksi pilotin tavoitteena oli saada tietoa metsityksen avulla muodostuneista hiilinieluista sekä niiden validoimisesta hyväksytyksi työkaluksi ilmastonmuutoksen hillintään.
Pilottihankkeen loppuraportti on nyt saatu valmiiksi. Hiilensidonta ilmakehästä on välttämätöntä ja pilotin tulosten valossa kuivien alueiden hiilinielupotentiaali metsittämällä on merkittävä, kunhan puiden riittävästä vedensaannista huolehditaan.
Mikä hiilinielu on
Hiilinielu tarkoittaa hiilen virtaa, joka poistaa tai jolla poistetaan ilmakehästä hiilidioksidia. Esimerkiksi kasvit sitovat kasvaessaan hiilidioksidia, eli ne ovat hiilinielu niin kauan kuin ne kasvavat. Hiilinielu on eri asia kuin hiilivarasto, johon hiiltä taas voi olla varastoituna niin että se ei ole ilmakehässä. Esimerkiksi kasvit ovat hiilivarasto, mutta tämän hiilivaraston koko voi muuttua. Kun kasvit kasvavat, myös niiden sisältämä hiilivarasto kasvaa. Tällöin kasvi toimii myös hiilinieluna. Jos kasvi ei kasva, se on silti hiilivarasto. Jos kasvi taas lahoaa, se palauttaa hiiltä ilmakehään, jolloin se on hiilinielun vastakohta eli hiilen lähde ja sen sisältämä hiilivarasto pienenee.
(Forest, Suomen Metsäyhdistys ry)