Yksityisessä omistuksessa olevan Suomen Lähijunat Oy:n kaavailema lähijunaliikenne on astunut jälleen askeleen eteenpäin. Syynä tähän on talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjaus, jonka mukaan valtio aikoo jatkaa nykyisen laajuisen valtakunnallisen ostojunaliikenteen hankintaa 2030-luvulla.
Alueellisessa junaliikenteessä kunnille avautuu nyt selkeä mahdollisuus toteuttaa omia lähijunayhteyksiä omilla päätöksillään ja kustannuksellaan.
Suomen Lähijunat Oy pitää päätöstä tärkeänä ja myönteisenä askeleena kohti alueellisen lähijunaliikenteen käynnistämistä. Päätös tuo kunnille kaivatun selkeyden ja varmuuden, jonka puuttuminen on hidastanut valmisteluja useilla paikkakunnilla viimeisen vuoden aikana.
– Pystymme käynnistämään lähijunaliikenteen missä päin Suomea tahansa jo tällä vuosikymmenellä, myös sähköistämättömillä radoilla. Käytössämme on kalustoratkaisu, joka ei ole riippuvainen valtion junakalustoyhtiön uusien junien pitkistä hankintaprosesseista. Päätösvalta lähijunaliikenteen kehittämisestä on nyt aidosti kunnilla, toteaa Suomen Lähijunat Oy:n toimitusjohtaja Antero Alku.
Kunnissa heräsi vuonna 2024 vahva kiinnostus lähijunaliikenteen palauttamiseen, kun liikenne- ja viestintäministeriö kertoi kuntien mahdollisuudesta järjestää alueellista junaliikennettä halutessaan itse. Innostusta hillitsi kuitenkin toive siitä, rahoittaisiko valtio mahdollisesti liikenteen, jos se aloitetaan myöhemmin, eli vasta 2030-luvulla. Tämä epävarmuustekijä on uuden linjauksen myötä poistunut.
Suomen Lähijunat Oy tarjoaa kunnille nyt mahdollisuuden tehdä kevyitä ja joustavia sopimuksia, joiden kesto voi olla esimerkiksi 5–8 vuotta. Tavoitteena on mahdollistaa nopea liikkeellelähtö ilman raskasta ja vuosikymmeniä sitovaa valmisteluprosessia.
Myös tarvittavat rata- ja asemainvestoinnit ovat ratkaistavissa. Väyläviraston vastuulla olevien laitureiden kunnostaminen tai uusiminen voidaan toteuttaa liikenteen valmistelun rinnalla. Samoin tarvittavat sääntely- ja kilpailuneutraliteettikysymykset etenevät aikataulussa, eivätkä ne Suomen Lähijunat Oy:n näkemyksen mukaan muodosta estettä liikenteen aloittamiselle 1–2 vuoden kuluessa.
Esimerkki onnistuneesta etenemisestä löytyy Raumalta, jossa kaupunki teki päätöksen junaliikenteen käynnistämisestä syksyllä 2027. Valtio osoitti kevään kehysriihessä Rauman hankkeelle 2,5 miljoonan euron vuotuisen tuen. Tämä osoittaa, että kunnianhimoisilla kaupungeilla on mahdollisuus edetä nopeasti, kun suunnitelmat ovat valmiina, ja valtio tukee hallitusohjelmansa toteuttamista.