MAN - Vaihtoautot

Pyöräkaistalla ajetaan samoilla säännöillä kuin ajoradalla, mikä koskee myös kulkusuuntaa.

Liikenneturvan kyselyt osoittavat, etteivät sähköpotkulautailun säännöt ole edelleenkään hyvin hallussa. Epätietoisuutta on esimerkiksi sähköpotkulautailijan paikasta tieliikenteessä ja pyöräkaistan yksisuuntaisuudessa. Väärillä väylillä ajelu voi johtaa närkästyksen lisäksi vaaratilanteisiin ja jopa onnettomuuksiin.

Kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, sillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä ja pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä.

”Pyörätien puuttuessa on siirryttävä ajoradalle tai noustava pois laudan päältä. Yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä”, tiivistää Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Liikenneturvan kyselyssä* tietämystä sähköpotkulautailijan paikasta selvitettiin kuvan avulla. Paikassa, jossa ajoradan vieressä kulkee toisistaan erotetut jalkakäytävä ja pyörätie, vastanneista 72 prosenttia tiesi, että sähköpotkulaudan paikka on pyörätiellä.

Yksisuuntainen väylä on yksisuuntainen myös sähköpotkulautailijalle

Pyöräkaista on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa. Pyöräkaistalla ajetaan samoilla säännöillä kuin ajoradalla, mikä koskee myös kulkusuuntaa. Liikenneturvan kyselyyn** vastanneista vain 32 prosenttia tiesi vääräksi sen väitteen, että sähköpotkulaudalla saisi ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin. Pyörän kohdalla pyöräkaistan yksisuuntaisuuden tiesi vieläkin vähemmän, vain 27 prosenttia vastanneista.

”Pyöräkaistalla kuljetaan ihan normaalisti oikeanpuoleisen liikenteen sääntöjen mukaan. Pyöräkaistalla ei saa ajaa vastakarvaan, vaikka se olisi oman kulun kannalta kätevämpää”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Myös Liikenneturvan kyselyssä näkyy sääntöjen mukaisen kulun arvostus. Vain neljä prosenttia vastanneista hyväksyy sähköpotkulautailun liikennesääntöjen vastaisesti, jos se lyhentää reittiä. Pyörällä säännöistä poikkeamisen hyväksyttävyys nousee kahdeksaan prosenttiin.

Pyöräkaistan lisäksi myös pyörätie voi olla yksisuuntainen.

”On tärkeää tarkistaa onko pyörätie yksi- vai kaksisuuntainen. Pyöräteitä on jonkun verran muutettu yksisuuntaisiksi poistamalla pyörätien merkki toisesta päästä väylää", Pohjonen muistuttaa.

Päätä matka oikein: pysäköi vain fiksusti
Sähköpotkulautailijan velvollisuudet tienkäyttäjänä eivät pääty laudalta noustessa. Vuokraväline on myös muistettava pysäköidä fiksusti pois toisen liikkujien tieltä.

”Sähköpotkulaudan pysäköinti pois toisten tieltä ei ole vain toisten liikkujien huomioimista tai hyvä tapa. Siihen velvoittaa myös laki. Sähköskuutin parkkeerauksessa tulee jokaisen vuokraajan olla huolellisempi”, Pohjonen täsmentää.

Kertaa muitakin sähköpotkulautailun sääntöjä Aja oikein -kampanjasivulta.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!