Porot liikkuvat nyt paljon. Porokolareiden sesonkiaika on käsillä. Liikenneturva ja Paliskuntain yhdistys muistuttavat poronhoitoalueella autoilevia hiljentämään vauhtia erityisesti hämärällä ja tehostamaan valojen käyttöä. Paras keino porokolarin välttämiseen on kuljettajan oma ajokäyttäytyminen.
Porokolarin varalta on syytä kerrata toimintaohjeet. Liikenneturvan kysely kertoo, etteivät edes kaikki Lapissa asuvat tiedä, miten porokolarissa tulee toimia.
Porot liikkuvat paljon loppusyksystä: poroja kootaan erotuksiin, ne liikkuvat laitumelta toiselle ja metsästys liikuttaa hirvien lisäksi porojakin. Myös teiden suolaus houkuttaa poroja teille. Paliskuntain yhdistyksen erityisasiantuntija Sanna Hast muistuttaa, että tiet halkovat porojen laidunalueita ja etteivät porot osaa luontaisesti varoa ajoneuvoja.
”Pohjois-Suomessa tapahtuu vuosittain 4000-5000 porovahinkoa, pääosin loka-, marras- ja joulukuussa. Valtaosa näistä olisi vältettävissä kuljettajien vastuullisella ajokäyttäytymisellä”, Hast korostaa.
”Erityisesti hämärän tullen on oma ajonopeus pidettävä maltillisena. Iltojen pimetessä korostuu myös ajovalojen tehokas käyttö ja tienvarsien tarkkailu”, täydentää Liikenneturvan Rovaniemen yhteyspäällikkö Petri Niska.
Ilmoita porokolarista aina hätänumeroon
Myös poronhoitoalueen ulkopuolelta tulevien matkailijoiden ja mökkeilijöiden on syytä tiedostaa porokolarien riskiaika ja ottaa se ajossa huomioon. Liikenneturvan Lapin asukkaille teettämässä kyselyssä* enemmistö vastanneista kertoo ajavansa tavallista varovaisemmin ajankohtina, jolloin poroja on tiellä.
Monella lappilaisella onkin kokemusta vähintään läheltä piti -tilanteesta. Joka viides kertoo ajaneensa itse porokolarin ja useampi kuin joka kymmenes on ollut tilanteessa matkustajana. Yli puolet on ollut läheltä piti -tilanteessa, jossa vain tuuri, voimakas jarrutus tai väistöliike on estänyt törmäyksen poron kanssa.
Edes kaikilla Lapissa asuvilla ei kuitenkaan ole varmaa tietoa siitä, miten tulisi toimia, jos ajaa porokolarin.
”Porokolarista on aina ilmoitettava hätänumeroon. Myös siinä tapauksessa, että poro säntää törmäyksen jälkeen tiehensä. Poro on osuman jälkeen todennäköisesti loukkaantunut”, Niska painottaa.
Hast toivoo, ettei törmäyksessä loukkaantunutta eläintä jätettäisi kärsimään. Hän muistuttaa, että kuljettaja ei ole korvausvelvollinen kolariporosta. Henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksesta ja ajoneuvon vahingot vapaaehtoisen autovakuutuksen hirviturvasta.