MAN - Vaihtoautot


Made in Amerika on pian muisto vain. Volvo on läpi vuosien painottanut että sen "amerikanauto on valmistettu kokonaan USA:ssa". Nyt sekin muuttuu.

Volvon kuorma-autotehdas USA:ssa Virginian NRV:ssä aloitti toimintansa 1970-luvun alussa White Motorsintehtaana. Volvo on laajentanut tehdasta ja uudistanut sitä täydellisesti. Tehdas on liittynyt UAW-ammattiliittoon (Union of Auto Workers) ja sen jälkeen kärsinyt lukuisista vaikeista lakoista, viimeksi kuukauden mittaisesta kesällä 2021.


Tapa jolla uudet kuorma-autot hinataan myyntipisteisiin hinaamalla ei pelota ostajia, vaikka uuden auton matkamittarissa voi olla jo tuhansia kilometrejä.

Uusi tehdas Meksikossa antaa uutta liikkumavaraa Volvon kuorma-autotuotannolle. Samalla Volvo liittyy pitkään riviin usa-laisia autotehtaita "rajan eteläpuolella".Meksikon etuna on uskollinen työntekijäkunta, kustannusedut, ilmanvaihto ja ammsattiliittojen poissaolo.

Suurin osa tehtaan tuotannosta menee myyntiin USA:ssa ja Kanadassa. Sikäläisille ostajille ei näytä olevan väliä uusien autojen satojen, tuhansienkin kilometrien hinausmatkoista lopullisiin myyntipisteisiin. Päin vastoin on hinauksen suorittanut yksilö suuressa arvossa "tasaisen ja ammattimaisen sisäänajon" vuoksi.

(Sven-Erik Lindstrand)