Scania Super – Koeajokiertue

Matkustus on herännyt uuteen vauhtiin Coronan jälkeen, ei vain lentoliikenteessä vaan myös vesillä ja tieliikenteessä. Scanian jälkeen myös Volvo rynni esiin uusilla matkabusseilla ja komponenteilla.

Volvo järjesti Ruotsin Boråsissa koeajoradallaan kansainvälisen lehdistöesittelyn koeajoineen uutuuksillaan. Uusia matkabusseja on kolme kolmeakselista: uusi Volvo 9700, uusi Volvo 9900 sekä uusi Volvo 9700 DD kaksikerrosbussi.

Uljas kaksikerros-Volvo DD edustaa komeasti Suomen osaamista alalla valmistuspaikkanaan Lieto Turun kupeessa. Täysin uudistettu mittaristo on vaikuttava informaatiokeskus, jonka hienouksien hallitseminen vaatii kunnollista paneutumista. Uusiin matkabusseihin liittyen esiteltiin myös uusi alusta B13R/RLE uudella mukavuutta parantavalla jousituksella.

Uutuuksiin kuuluu lisäksi uusi 13-litran moottori neljällä teholuokalla: 380, 420, 460 ja 500 hv. Lisäksi vielä uusi I-Shift vaihteisto ja uudet nopeammat perävälitykset. Ja pisteenä i:n päälle uusi digitalinen peilijärjestelmä. Esittelyssä oli lisäksi uudistettu sarja erilaisia Connect-palveluja, joista mieleen jäi Flexi-Gold.

Volvo itse summaa kaikella lopputulokseksi merkittävän polttoaine- ja päästösäästön - Volvo puhuu 9% polttoainesäästöstä - ja tuntuvasti parantuneen matkustusmukavuuden.

Kolmiakselinen vie paljon tavaratilaa, jota vielä WC:n sijoitus vähentää entisestään. Turvalliselle "jalankulkupuolelle" jää näin kaksi tavaraluukkua ja vaarallisemmalle "liikenteen" puolelle kolme luukkua kuljettajan täytettäväksi. Todetaan että tavaratilojen suunnittelijalle jää matkabusseissa yleisesti vielä merkittäviä haasteita ratkaistaviksi.

Volvon uutuusesittelyssä koeajettavana oli ehkä suomalaisittain mielenkiintoisimpana takaovella ja taka-WC-llä varustettu 13-metrinen 51-53 paikkainen kaksiakselinen Volvo 9700. Lukuisten etujen rinnalle nousee oikeastaan vain yksi pieni miinus: WC-n rinnalla istuvilla 5 takimmaisella matkustajalla ei ole esteetöntä näköalaa 90 astetta oikealle ulos.

Enemmänkin tietoa hakeville ohessa norjalaisen kollegamme Buss Magasinetin 14 minuutin englanninkielinen esittely uudesta Volvo 9000-sarjasta.