MAN - Vaihtoautot

Biilan perustaja ja toimitusjohtaja Aapeli Kallunki (vas.) ja Voland Partnersin perustajaosakas Jyrki Laune. (Kuva: Biila)

Voland Partners tekee 3,5 miljoonan euron sijoituksen autokaupan logistiikan mullistavaan suomalaiseen Biila Solutionsiin.

Sijoituksen myötä yhtiö jatkaa alustapalvelunsa teknologiakehitystä ja kiihdyttää kansainvälistymistään.

– Korona oli meille kasvun käänne Suomessa. Samalla se kuitenkin sotki ensimmäisen yrityksemme laajentua Ruotsin markkinoille. Nyt aika oli kypsä sille, että otamme mukaan sijoittajakumppanin, joka tuo meille näkemystä ja kokemusta teknologiakehityksestä, skaalaamisesta ja kansainvälistymisestä, Biila Solutionsin perustaja ja toimitusjohtaja Aapeli Kallunki sanoo.

Alustan eri osapuolten tarpeiden optimointi koneoppimisen ja tekoälyn avulla tarjoaa merkittävää potentiaalia ja kilpailuetua.

– Biilan innovatiivinen alustaratkaisu mullistaa autojen logistiikan ja samalla tuo hyötyjä niin ympäristölle kuin yhteiskunnallekin. Ratkaisun avulla asiakkaat saavat nopeampaa, täsmällisempää ja kattavampaa palvelua, kun samalla vältetään turhaa ja saastuttavaa liikkumista, Voland Partnersin perustajaosakas Jyrki Laune sanoo.

Biila Solutionsin tavoitteena on kolminkertaistaa liikevaihto 30 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä.

Alusta yhdistää tarpeet

Biila optimoi koneoppimisen ja tekoälyn avulla autokaupan logistiikkakysynnän ja autojen siirtokapasiteetin tarjonnan ennennäkemättömän tehokkaasti.

Alusta optimoi reitit ja ketjuttaa ajoja. Näin voidaan myös yhdistää liikkumisen tarpeita. Optimoimalla siirtoja säästetään turhia ajokilometrejä ja luontoa.

Alustan ydinajatuksena on yhdistää kaksi liikkumisen tarvetta: ihmisten liikkumisen paikkakunnalta toiselle ja autokaupan tarpeen siirtää autoja. Nykyisin autojen siirrot tehdään pääasiassa rekkakuljetuksilla tai junilla.

– Tarjoamme autokaupan tarvitseman siirtokapasiteetin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä mahdollistaa kustannussäästöjen lisäksi myös liikenteen päästövähennyksiä, Kallunki sanoo.

Biilan alustalta tilattu autonsiirto saapuu kohteeseensa keskimäärin 29 tunnissa.

Viime vuonna alustalla siirrettiin kaikkiaan 90 000 autoa. Siirtomäärä kasvoi 50 prosenttia vuodesta 2022.

Alusta tarjoaa lisätienestin mahdollisuuden muun muassa opiskelijoille ja eläkeläisille, jotka muutenkin liikkuisivat paikkakunnalta toiselle.

– Sen sijaan, että opiskelija osaa junalipun kotipaikkakunnalle, hän varaa alustalta sopivan ajankohdan auton siirrolle ja tienaa siitä sovitun palkkion. Tai jos olet menossa käymään sukulaisten luona toisella paikkakunnalla, voit katsoa, onko paikkakuntien välille tarjolla auton siirtoa. Matkakulujen sijaan siirto tarjoaa lisätienestiä, Kallunki kertoo.

Esimerkiksi Tampere—Helsinki-siirtoajon palkkio on tyypillisesti noin 60 euroa.

Kansainvälistä kasvua

Biila Solutions on kasvanut nopeasti Pohjoismaiden suurimmaksi toimijaksi alallaan. Seuraavaksi yhtiö laajentuu Ruotsin markkinoille, missä alustapalvelu on ehtinyt herättää mielenkiintoa ennen virallista lanseerausta.

Yhtiö sai peräti 2 000 kuljettajahakemusta muutamassa kuukaudessa sen jälkeen, kun se julkaisi hakevansa autojen siirtoajoihin kuljettajia Ruotsissa.

Biilan kuljettajat ovat ajaneet jo useita satoja ajoja Ruotsissa viime syksystä lähtien.

Palvelu lanseerataan virallisesti Ruotsissa 30.1.2024.

Käytettyjen autojen siirrot ovat yksi voimakkaimmin kasvavista palveluista. Lisäksi autojen siirrot huoltoon ja takaisin kotipihaan työllistävät merkittävästi Biilan alustalle rekisteröityneitä kuljettajia.

(AutoToday)