Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti 14.4.2021 pyöreän pöydän tilaisuuden, jossa keskusteltiin viestintäyhteyksien toimivuudesta matkustajajunissa. Tilaisuudessa valtio ja yritykset sopivat, että kuluvana vuonna laaditaan yhteinen suunnitelma viestintäyhteyksien kehittämiseksi.
Tilaisuuteen osallistui VR Groupin, DNA:n, Elisan, Telia Finlandin, FiCom ry:n, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Väyläviraston, HSL:n ja Digirata-hankeen edustajia.
Suomi tunnetaan laadukkaista ja kattavista langattomista laajakaistayhteyksistä. Kuluttajat haluavat käyttää laajakaistaverkkoja ajasta ja paikasta riippumatta. Toimivat viestintäyhteydet kohentavat myös asiakastyytyväisyyttä junissa. Viestintäyhteydet tukevat paikasta riippumatonta työskentelyä ja ympäristöystävällisestä liikkumista.
Suomessa rautateiden henkilöliikenne oli kasvussa ennen koronapandemiaa. Langattomien laajakaistaverkkojen toimivuudessa on kuitenkin paikoittain haasteita.
Radanvarsien matkaviestinverkkojen nykyinen kapasiteetti ei riitä suurelle samanaikaiselle käyttäjämäärälle. Lisäksi juna ei metallirakenteensa vuoksi läpäise hyvin matkaviestinverkon signaaleja. Matkaviestinverkkojen vahvistimet on asennettu juniin pääasiassa ennen 4G-teknologian käyttöönottoa. Vahvistimet tukevat lähinnä 2G- ja 3G-verkkoja, jotka mahdollistavat puhelut ja 4G-teknologiaa hitaammat datayhteydet.
Junien paremmat viestintäyhteydet edellyttäisivät muun muassa radanvarren matkaviestinverkkojen kapasiteetin lisäämistä sekä junissa olevien matkaviestinverkon signaalin vahvistimien ja junien sisälle rakennettujen langattomien lähiverkkojen uusimista.
Mitä seuraavaksi?
Tilaisuuteen osallistuneet tahot jatkavat yhteistyötä ja tavoitteena on muodostaa vuoden 2021 aikana suunnitelma matkustajajunien viestintäyhteyksien kehittämiseksi.