MAN - Vaihtoautot

Vanhat kuorma-autot kiinnostavat kaikenikäistä yleisöä.  Kevätpäiväntasauksen näyttelyt ovat yleisölle maksuttomia.

Veteraanikuorma-autoseuran Kevätpäiväntasaus-ajo suuntautuu tulevana viikonvaihteena Itä-Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja hiukan Päijät-Hämeeseen. Kuorma-autot kulkevat reittiä Liljendal - Loviisa - Elimäki - Kausala - Vierumäki. Ajossa on mukana 90 entisöityä kuorma-autoa, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Tuoreimmat museorekisterissä olevat kuormurit ovat 80-luvun mallia, ja silloin teillämme jyristelivät jo kaikki nykyiset automerkit - monesti tosin vielä pitkänokkaisina malleina.

Kevätpäiväntasauksessa on mukana harrastajia kautta Suomen, niinpä nähtävillä on monipuolisen kuljetuskulttuurin koko kuva. On seppien tekemiä lavarakenteita ja erilaisiin kuljetuksiin soveltuvaa kalustoa kuten maitoautoja, santa-autoja, pöllirekkoja ja tankkiautoja. Tapana on kuormata mukaan rahtia ja rekvisiittaa auton omalta vuosikymmeneltä. Kuljettajat repsikkoineen ovat pukeutuneet oman aikakautensa asusteisiin. Pussihousujakin on, samoin jatsari-saappaita ja jopa kiiltävälippaisia kuskinlakkeja.

Veteraaniautonäyttelyt ovat maksuttomia. Parhaiten entisajan tunnelman voi kokea matkan varrella, kun vanhat kuorma-autot matkaavat verkkaisesti kilometrien mittaisena kolonnana halki kauniitten maalaismaisemien.

Tarkempi aikataulu ja ajojärjestys nähtävissä Veteraanikuorma-auto ry:n verkkosivuilta. Aikataulu- ja reittimuutoksiin ja muihin yllätyksiin on aiheellista varautua, sillä Kevätpäiväntasaukseen osallistuvat eivät ole liikkeellä ihan eilispäivänä käyttöön otetulla kalustolla.