Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla on pilotoitu uudenlaista robottiteknologiaa. Palvelurobotti on tehnyt lidar-skannauksen tehtaan innovaatiokeskuksesta, jossa kehitetään ratkaisuja autotehtaan tarpeisiin. Pilotti on osa VTT:n ja Telian MURO-innovaatiohanketta, jossa on testattu 5G-robottien käyttömahdollisuuksia.
Palvelurobotti liikkui Valmet Automotiven innovaatiokeskuksen noin 70-neliöisessä hitsausrobottisolussa, skannasi alueen ja kokosi näkemästään virtuaalimaailman. Mittatarkassa metaversumissa liikutaan VR-lasit päässä tai näkymää seurataan koneen näytöltä. Kävijä näkee muut virtuaalimaailmaan tulleet ihmiset hahmoina, joiden kanssa voi keskustella.
Teollinen metaversumi on yksi valmistavan teollisuuden johtavista puheenaiheista tällä hetkellä. Valmet Automotivella nähdään uuden teknologian tarjoavan runsaasti mahdollisuuksia.
-Valmet Automotivea kiinnostavat etenkin paikkariippumaton työ ja mahdollisuus entistä joustavampaan toimintaan. Teollinen metaversumi avaa uusia mahdollisuuksia suunnittelu-, huolto- ja korjaustöihin sekä koulutuksiin etäyhteyksillä – mistä päin maailmaa tahansa, sanoo Valmet Automotiven strategiajohtaja Antti Havola.
Metaversumin arvioidaan muuttavan teollisuuden työtapoja suuresti ja nopeasti. Se avaa myös uusia mahdollisuuksia kokeilujen tekemiseen. Suunnittelu helpottuu, kun esimerkiksi koneen osia voi sovittaa paikoilleen ja kokeilla ensin virtuaalisesti.
Skannaamalla aluetta palvelurobotilla toistuvasti pystytään metaversumia tarkastelemaan reaaliaikaisesti.
-Valmet Automotivella tehtävää robottikokeilua voi pitää maailmanlaajuisesti uraauurtavana. Vastaavaa vuorovaikutteista kokonaisuutta ei ole toteutettu aiemmin missään, sanoo Telian liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola.
-Uskon, että siirtyminen metaversumin testausvaiheesta käytäntöön tapahtuu 2–3 vuodessa. Seuraava askel on asiakasprojektin vieminen metaversumiin. Valmet Automotive aikoo olla tämän teknologiakehityksen eturintamassa, toteaa Antti Havola.