MAN - Vaihtoautot

Koronapoikkeukset ovat päättymässä - varmista pätevyyksien, lupien ja todistusten jatkuvuus.

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyksien, ADR-ajolupien ja vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuusneuvonantajan (TNA) todistusten voimassaoloon koronan vuoksi myönnetyt jatkoajat ovat päättymässä vaiheittain. Uusia jatkoaikoja ei nykyisten lisäksi ole näillä näkymin tulossa.

Liikenneasioiden rekisterien mukaan koulutusten suoritusmäärät ovat melko matalat. Tältä pohjalta voidaan olettaa, että koulutuksiin on odotettavissa ruuhkaa. Huomioittehan, että koulutukset ja tarvittavat kokeet on suunniteltu ja suoritettu riittävän ajoissa.

Pätevyyksien ja lupien ylläpitoon tarvittavia koulutuksia on kattavasti tarjolla ja niitä on saatavilla myös etäkoulutuksina. Koulutukseen panostaminen kannattaa monin eri tavoin ja siksi on tärkeää kiinnittää myös koulutuksen laatuun huomiota.

Rajat ylittävän linja-auto- ja taksiliikenteen rajoituksia tarkistetaan säännöllisesti koronaepidemian edellyttämällä tavalla. Rajoituksien tilanteen voi tarkistaa Traficomin verkkosivuilta koronauutisista.

Millaista ammattipätevyyskoulutuksen tulisi nykypäivänä olla?
Koulutuksen laatuun liittyviä näkökulmia on tarkasteltu blogissa "Ammattipätevyys kannattaa - koulutuksen laadulla on myös merkitystä"

Traficomin koronavirukseen liittyvät uutiset
Traficomin koronaepidemiaan liittyvät uutiset voi tarkistaa kootusti verkkosivuiltamme. Tutustu myös joukkoliikenne ja korona -sivustoon.

Koronapandemian vuoksi ammattipätevyyksien voimassaoloon on myönnetty seuraavat jatkoajat:
- Mikäli ammattipätevyyden voimassaolo on päättynyt 1.2.2020-1.6.2020 jatketaan voimassaoloaikaa 1.7.2021 saakka.
- Mikäli ammattipätevyyden voimassaolo on päättynyt 2.6.2020-31.8.2020 jatketaan voimassaoloaikaa 13 kuukaudella sen päättymispäivästä.
- Mikäli ammattipätevyyden voimassaolo on päättynyt tai päättyy 1.9.2020-31.10.2021 jatketaan voimassaoloaikaa 10 kuukaudella sen päättymispäivästä.

Ammattipätevyyskortin tai –erityisehdon uudistaminen on mahdollista tehdä jatkokoulutustenuorittamisen jälkeen Ajovarman palvelupisteissä.

ADR-ajolupien ja TNA-todistusten uudistaminen
ADR-erillissopimusten M333 ja M334 antama jatkoaika ADR-ajolupien ja TNA-todistuksien voimassaolo päättyy 1.10.2021.

Mikäli ADR-ajoluvan voimassaoloa halutaan jatkaa keskeytymättä 1.10.2021 jälkeen, niin täydennyskoulutuksen lisäksi ADR-ajolupakoe tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen 1.10.2021. Kokeen suorituksen jälkeen ADR-ajolupa uudistetaan Ajovarman palvelupisteessä.

Mikäli TNA-todistuksen voimassaoloa halutaan jatkaa keskeytymättä 1.10.2021 jälkeen, niin täydennyskoe tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen 1.10.2021.

Tutustu tarkemmin
ADR-ajolupa vaarallisten aineiden kuljettamiseen.

Taksiliikenteen ammatillinen pätevyys
Taksiliikenteen yrittäjäkoulutus ja yrittäjäkoe tuli uusille taksiliikenneyrittäjille pakolliseksi 1.5.2021 alkaen. Yrittäjäkokeen suorittamisvelvollisuus on myös nykyisillä taksiyrittäjillä, joiden liikennelupa on myönnetty 1.7.2018 - 30.4.2021 välisenä aikana. Heidän tulee suorittaa taksiliikenteen yrittäjäkoe hyväksytysti 30.4.2022 mennessä täyttääkseen uuden lain asettamat vaatimukset taksiliikenteen ammatillisesta pätevyydestä.

Lisäksi taksiliikenteen harjoittajilla on mahdollisuus suorittaa vapaaehtoinen erityisryhmien kuljettajakoulutus.

Ajantasaiset tiedot koulutusta tarjoavista organisaatioista löytyvät Traficomin verkkosivuilta

Myös taksinkuljettajan koe uudistui 1.5.2021. Uudistuksen yhteydessä koe laajeni ja sen rakenne muuttui. Lisäksi uudistuksen yhteydessä annettiin tarkemmat määräykset kokeessa vilpilliseksi katsottavasta toiminnasta ja vilpin todentamisesta sekä menettelystä vilppitapauksissa.

#Taksi2021-sivustolle on koottu ajankohtaista tietoa taksilainsäädännön uudistuksesta. Sivuston sisältöä täydennetään aktiivisesti.