Uusi tutkimus, jonka on tehnyt brittiläinen Transport & Environment (T&E), on nostanut vakavia huolia Euroopan uusiutuvan dieselin toimitusketjun luotettavuudesta. Järjestön mukaan yksi tärkeimmistä ainesosista vetykäsitellyssä kasviöljydieselissä (HVO)—jota Euroopan suuret öljy-yhtiöt käyttävät laajasti ja markkinoivat vähäpäästöisenä vaihtoehtona fossiiliselle dieselille—on peräisin vilpillisesti, mikä herättää epäilyksiä polttoaineen ympäristöystävällisyydestä.
Ongelman ytimessä on palmöljyn tuotannossa syntyvä jätevesimäinen sivutuote nimeltä POME (Palm Oil Mill Effluent). Vaikka POME luokitellaan EU-lainsäädännössä tähteeksi ja on siksi oikeutettu kestävyystukiin, T&E:n uusin analyysi viittaa siihen, että suuri osa Euroopan biopolttoaineseoksissa raportoidusta POME:sta saattaa todellisuudessa olla tavallista palmöljyä, joka on naamioitu jätteeksi.
T&E raportoi, että Euroopan biopolttoaineissa kulutettiin vuonna 2023 yli 2 miljoonaa tonnia POME-öljyä. Tämä luku ylittää huomattavasti arvioidun globaalin saatavuuden, joka on noin 1 miljoona tonnia – ja T&E:n mukaan todellinen kerättävissä oleva määrä on todennäköisesti vieläkin pienempi. Tämä ristiriita, järjestö toteaa, viittaa vahvasti laajamittaiseen raaka-aineiden väärinmerkintään.
HVO: markkinoidaan vihreänä – onko se sitä?
HVO eli vetykäsitelty kasviöljy on polttoainetoimittajien mukaan uusiutuva diesel, jonka väitetään vähentävän päästöjä jopa 95 % fossiiliseen dieseliin verrattuna. Ajoneuvokalustoja hallinnoivat yritykset ympäri Eurooppaa ovatkin yhä enenevässä määrin siirtyneet HVO:hon pienentääkseen hiilijalanjälkeään ilman kalliita ajoneuvomuutoksia.
Jos HVO:n tuotannossa käytettävät raaka-aineet ovat kuitenkin vilpillisiä, väitetyt päästösäästöt voivat olla vahvasti liioiteltuja. Tämä aiheuttaa vakavia vaatimustenmukaisuus- ja mainehaittariskejä erityisesti kuljetusyrityksille, jotka ovat ESG-tavoitteiden (ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa) paineessa tai hyötyvät vihreän hankinnan kannustimista.
Tavanomaisen palmöljyn käyttö EU:n biopolttoaineissa saavutti huippunsa noin 3 miljoonassa tonnissa vuonna 2019, mutta väheni 80 % vuoteen 2023 mennessä, suurelta osin EU:n päätöksen vuoksi luopua palmupohjaisista biopolttoaineista vuoteen 2030 mennessä.
Tämän seurauksena polttoainevalmistajat ovat siirtyneet niin sanottuihin jäte- ja tähdepohjaisiin vaihtoehtoihin, kuten käytettyyn paistorasvaan, eläinrasvoihin ja POME:en. T&E:n mukaan nämä muodostavat nyt 40 % EU:n biopolttoaineista. Järjestö kuitenkin varoittaa, että ilman tehokkaampaa valvontaa palmöljy voi palata EU-markkinoille jätteeksi naamioituna.