Uusi Citan on ensi vaiheessa saatavana sekä umpipakettiautona että tila-autoversiona. Myöhemmin tarjolle tulee vielä pitkän akselivälin versioita ja Mixto-versio. Ensi vuonna mallisto täydentyy myös vielä enemmän luksussuuntaan painottuvalla enintään 7-paikkaisella T-sarjalla. Edeltävän Citanin painopiste tuotekehityksessä ja myynnissä oli pakettiautoversiossa, mutta nyt näkökulma on globaalimpi eli useilla markkina-alueilla painopiste on tila-autossa.
Mercedes-Benzin uusi Citan on kehitetty monikansallisena yhteistyönä, mutta tällä kertaa Mercedes-Benzin osuus on ollut paljon korostetumpi ja täydellisempi kuin edeltävän Citan-sukupolven kohdalla. Jo hyvissä ajoin ennen yhteistyön aloittamista Daimler toimitti yhteistyökumppanilleen kattavan ”Wish list”-dokumentin kohteista, joissa Daimler halusi tehdä omaa tuotekehitystä. Tämän lähestymisen tuloksena Daimlerin insinöörit ja muotoilijat myös viettivät Citanin suunnitteluvaiheessa 2–3 päivää Ranskassa kehittämässä tuotetta vastaamaan Daimlerin tavoitteita. Päämääränä oli oman segmenttinsä laadukkain ja turvallisin automalli, joka saavuttaisi korkeimman viiden tähden tuloksen myös vaativassa Euro NCAP -törmäystestissä.
Citanin turvallisuus perustuu vankkaan korirakenteeseen, monipuolisiin avustinjärjestelmiin sekä huippuunsa hiottuun passiiviseen turvallisuuteen. Lakisääteisten ABS- ja ESP-järjestelmien lisäksi vakiovarusteisiin kuuluvat mäkilähtöavustin, side wind assist- sivutuuliavustin, vireystila-avustin Attention assist sekä Mercedes-Benzin hätäpuhelujärjestelmä. Viimeksi mainitussa puhelut käydään sillä kielellä, jonka kuljettaja on syöttänyt infotainment-järjestelmään – ei esimerkiksi oleskelumaan kielellä kesälomamatkan aikana. Tila-autossa on lisäksi vakiona aktiiviset jarru-, katve- ja kaista-avustimet.
Citan-pakettiautossa on vakiovarusteena kuusi turvatyynyä: kuljettajan ja etumatkustajan etu-, ikkuna- ja Thorax-sivuturvatyynyt, jotka suojaavat rintakehää ja pään aluetta. Tila-automallissa turvatyynyjä on seitsemän eli vakiovarusteena on myös keskiturvatyyny. Yhtä monta turvatyynyä on saatavana vain Mercedes-Benzin S-sarjan autoissa.
Lanseeraushetkellä uuteen Citaniin on saatavana yksi dieselmoottori kolmena eri tehoversiona sekä yksi bensiinimoottori kahtena versiona. Dieselvoimanlähde on nelisylinterinen OM 608 -moottori, kun taas bensiinimalleissa hyödynnetään nelisylinteristä M 200 -moottoria. Dieselmoottoreissa on XTL-hyväksyntä, jolloin voidaan polttoaineena käyttää myös uusiutuvaa parafiinista dieseliä.>
Uusi eCitan täydentää Mercedes-Benzin sähköautomallistoa eViton ja eSprinterin rinnalla jo vuoden 2022 toisella puoliskolla. WLTP-mitattu toimintamatka on arviolta 285 kilometriä, joten auto sopii erinomaisesti kuriiri- ja kuljetuspalveluiden hoitamiseen kaupunkialueilla. Eri korimalleina saatavan eCitanin sähkömoottorin huipputeho on 75 kW/102 hv ja suurin vääntö 245 Nm. Moottori on tyypiltään vierasherätteinen synkronimoottori (FSM). Kuljettajan valittavana on kaksi ajo-ohjelmaa (Comfort ja ECO) sekä kolme energian talteenottotehoa. Huippunopeus on 130 km/h.