MAN - Vaihtoautot

Renault tuo vuonna 2026 markkinoille uuden Trafic-malliston sähkövoimalinjalla. Ajoneuvot perustuvat 800 voltin alustaan ja latautuvat erittäin nopeasti. Dieselilläkin on kuitenkin yhä tulevaisuus.

Saksan sähköisen kaupankäynnin ja postimyynnin liiton mukaan Saksassa ostettiin vuonna 2024 verkosta tavaroita noin 80 miljardin euron arvosta, mikä vastaa 10,1 prosenttia koko vähittäiskaupasta. Kääntöpuolena: jakeluliikenne ns. viimeisellä kilometrillä kasvaa vuosittain kymmenellä prosentilla.

Yhä useammat kaupungit eri puolilla Eurooppaa sulkevat katuja tai kokonaisia kaupunginosia polttomoottoriajoneuvoilta. Pariisista Brysselin kautta Milanoon: Clean Cities Campaign -järjestö arvioi, että Euroopassa on vuoden 2025 loppuun mennessä 500 polttomoottorikiellon aluetta – ja määrä on kasvussa.

Kaikki valmistajat ovat reagoineet yritysasiakkaiden kysyntään ja tarjoavat sähköpakettiautoja. Kyse on kuitenkin useimmiten malleista, jotka on alun perin suunniteltu myös polttomoottorikäyttöön ja muunnettu sähköisiksi – mikä tuo mukanaan haittoja, kuten pienemmän kantavuuden ja vähemmän säilytystilaa. Nyt Renault siirtyy sähköistämisen seuraavaan vaiheeseen. Ranskalaisvalmistaja on ilmoittanut tuovansa kesällä 2026 markkinoille täysin uuden sukupolven sähköpakettiautoja, joiden tekninen taso vastaa – ainakin eurooppalaisten merkkien osalta – henkilöautoista tuttua laatua.

Uudelle sähköalustalle kevyitä hyötyajoneuvoja varten rakentuu seuraava sukupolvi Trafic-mallia sekä kaksi uutta mallisarjaa: Estafette pakettiliikenteeseen ja Goelette suurivolyymisiin kuljetuksiin. Samalla nykyistä dieselkäyttöistä Traficia valmistetaan vielä useamman vuoden ajan.

On selvää, että kyseessä on täysin uusi mallisukupolvi. Valojuova yhdistää keulan litteät LED-ajovalot, ja keskellä loistaa valaistu Renaultin logo. Suurikokoinen tuulilasi koostuu kolmesta osasta ja ulottuu A-pilareilta ovien yläosiin asti, mikä parantaa näkyvyyttä kaarteissa ja sivuille. Keula on suunniteltu aerodynamiikaltaan virtaviivaisemmaksi ja tuo kymmenen prosenttia lisää toimintamatkaa.

Suurin ero aiempiin sähköpakettiautoihin on kuitenkin tekniikassa – erityisesti keskitetyn, skaalautuvan ja joustavan ohjelmiston osalta, jonka uudet jakeluautot saavat ensimmäisinä Renaultin malleina. Tällaisen "ohjelmistopohjaisen ajoneuvon" käyttöjärjestelmää voidaan päivittää milloin tahansa langattomasti, uusia toimintoja voidaan lisätä ja virheitä korjata. Avoimen arkkitehtuurin ansiosta kalustonhallintayritykset voivat myös integroida omia hallintaohjelmistojaan ajoneuvon multimediajärjestelmään. Näin kuljettaja voi esimerkiksi tarkastella työtehtäviä kojelaudan näytöltä tai olla yhteydessä keskukseen.

"Rullalauta-alustan" ansiosta eri kokoiset akut mahtuvat akselien väliin, jotka on sijoitettu hyvin kauas toisistaan. Koska 150 kW:n sähkömoottori sijaitsee takana, pyörät kääntyvät laajemmassa kulmassa. Näin pakettiautot tarvitsevat käännöksissä tuskin enempää tilaa kuin henkilöauto.

Kaksi akkuvaihtoehtoa

Käyttötarkoituksen mukaan asiakkaat voivat valita kahdesta akusta, jotka eroavat kooltaan, toimintamatkaltaan ja tekniikaltaan. Kaupunkiajoon ja enintään 350 kilometrin toimintasäteeseen Renault asentaa yksinkertaisemman ja edullisemman litium-rauta-fosfaattiakun, joka ei sisällä harvinaisia metalleja. Pitkiä matkoja ajaville on suunnattu suurempi nikkeli-mangaani-kobolttiakku. Korkeamman energiatiheyden ansiosta sillä päästään jopa 450 kilometrin toimintamatkaan.

Yksi tärkeimmistä uutuuksista on henkilöautoista tuttu 800 voltin teknologia. Renault ei ole ensimmäinen merkki, joka tuo markkinoille korkean jännitteen pakettiautoja – myös Iveco ja Hyundai suunnittelevat vastaavia malleja, mahdollisesti jo vuodelle 2025. Tekniikka tarjoaa kuitenkin merkittäviä etuja, sillä sen avulla sähköajoneuvot voidaan ladata erittäin nopeasti: 20 minuuttia riittää lataamaan akun 15 prosentista 80 prosenttiin ja keräämään virtaa noin 250 kilometrin ajoon. On toki kyseenalaista, onko tällainen latausnopeus tarpeen pakettiliikenteessä, jossa ajomatkat harvoin ylittävät 120 kilometriä ja ajoneuvot ladataan yleensä yön yli varikolla. Tuotannon kannalta on kuitenkin yksinkertaisempaa ja kustannustehokkaampaa rakentaa kaikki kolme mallisarjaa samalle pohjarakenteelle. Sama pätee ohjaamoon, joka on yhteinen kaikille kolmelle mallille. Se on täysin uudistettu – varustettu kuljettajaan päin kallistetulla neliönmuotoisella suurikokoisella näytöllä ja digitaalisilla mittareilla.

Mallisarjan ydinmallina säilyy Trafic, jota tarjotaan jatkossakin kahdessa pituudessa ja jopa 5,8 kuutiometrin tavaratilalla. Jotta pakettiauto mahtuisi pysäköintihalleihin, Renault laskee korkeuden 1,90 metriin. Myös istuimilla varustettu tila-autoversio on suunnitteilla.

Suoraan Traficin johdannaisena tulee Goelette, jota on saatavana alustaversiona, suurikokoisena umpikorimallina jopa 15 kuutiometrin tavaratilalla sekä pidennetyllä ohjaamolla ja kuudella istuinpaikalla. Molempiin malleihin Renault aikoo kehittää toimialakohtaisia ratkaisuja joko itse tai yhteistyössä korirakentajien kanssa.

Estafette, jonka korkeus on 2,60 metriä, on selvästi suunnattu pakettiliikenteeseen ja logistiikkapalveluihin. Ajoneuvo tuo mieleen modernin version tunnetuista UPS:n kuljetusautoista – myös takarullaverho kuuluu varustukseen. Koko ajoneuvo on Renault’n mukaan optimoitu tiheisiin pysähdyksiin jakeluliikenteessä. Kuljettaja voi esimerkiksi yhdellä napinpainalluksella kytkeä varoitusvilkut päälle ja avata tavaratilan lukituksen. Ja kun kuljettaja astuu ulos paketti sylissä, hän voi avata erityisen kevyen liukuoven matkustajan puolelta kyynärpäällä. Näin sisään- ja uloskäynti sujuu nopeasti ja paketit pääsevät nopeammin asiakkaille.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!