MAN - Vaihtoautot

Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoimilla teillä Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä on noin 2000 suojatietä, joista poistetaan tänä vuonna 11.

”Suojatie poistetaan yleensä silloin, kun se on turvaton, tarpeeton tai vähällä käytöllä. Näiden poistettavien suojateiden kohdalla on arvioitu, ettei suojatie paranna tien ylittämisen turvallisuutta”, kertoo Uudenmaan ELY-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Miikko Santala.

”Joissakin tapauksissa suojatie voi jopa lisätä vaaraa, jos se antaa tienkäyttäjille harhaanjohtavan tunteen turvallisuudesta tien ylityksessä. Onkin turvallisempaa ylittää tie vaihtoehtoisen reitin kautta, tai silloin kun liikennettä ei ole”, hän lisää.

Ennen kuin suojatie päätetään poistaa, sen turvallisuus ja tarpeellisuus arvioidaan tarkasti. Osa poistettavista suojateistä sijaitsee alueilla, joilla nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Nopeusrajoitus saa nykyisen valtioneuvoston liikenteenohjauslaitteiden käytöstä annetun asetuksen ja Väyläviraston ohjeistuksen mukaan enimmillään olla 50 kilometriä tunnissa, jos suojatie on tiemerkinnöin ja liikennemerkein merkitty.

”Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa suojatie on liikennevaloilla ohjattu, jolloin 60 km/h nopeusrajoitus sallitaan”, Santala toteaa.

Jotta nopeusrajoitus voitaisiin laskea suojatien kohdalla esimerkiksi nopeuteen 50 km/h, täytyy ympäristön myös tukea alempaa nopeusrajoitusta.

Osiin niistä kohdista, joista suojatie poistetaan, asennetaan liikennemerkki varoittamaan tienkohdasta, jossa jalankulkijat ylittävät tien tai siirtyvät ajoradalle. Jalankulkijoista varoittavaa liikennemerkkiä käytetään esimerkiksi tilanteissa, joissa jalankulku- ja pyörätie päättyy tai vaihtaa puolta. Merkkiä voidaan käyttää myös tilanteissa, joissa suojatie on poistettu.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!