Suomen tyypillisin kuski on 42-vuotias Juha, joka ajelee mieluiten kesällä eikä tahdo sietää neuvoja pelkääjän paikalta. Neste K -liikenneasemaketju kokosi autoilijoiden tapoja ja asenteita kartoittavan kyselytutkimuksen* pohjalta suomalaisautoilijan arkkityypin.
Suomen tyypillisin kuski, Juha, on 42-vuotias mies Uudeltamaalta. Hänen ja vaimonsa Tuulan lapset ovat jo muuttaneet kotoa pois, joten heille riittää yksi auto: harmaa Toyota Corolla.**
Corolla lähtee pihasta liikkeelle joka päivä. Vuodessa Juhalla kertyy 15 000 ajokilometriä. Vaikka Juha autoilee mieluiten yksin, ei hän siedä hiljaisuutta. Surffailu eri radiokanavien väliä päätyen useimmin Yle Suomeen tai Radio Novaan.
Juha ajelee mieluiten kesäpäivänä pitkin maanteitä. Kesämökkiä kohti ajellessa hän pysähtyy parin tunnin välein vessatauolle. Juha jää huoltoasemalle useimmiten syömään, matkalle tarttuu vielä evästä ja kahvikuppi. Loppumatkalla hänen hermojaan koettelevat pelkääjän paikalta neuvoja jakeleva Tuula ja edellä alinopeutta mateleva auto.
Juha pesee useimmiten itse autonsa itse kotipihassa, mutta kesäreissussa kerääntyneen kuran hän käy paluumatkalla pesettämässä huoltoasemalla. Samalla hän ehtii selailla läpi Facebookin etusivulta päivän uutiset.
Toyota Corolla jyrää Suomen kaduilla
Juha on Neste K:n teettämän online-kyselyn tulosten, Tilastokeskuksen sekä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin datan perusteella luotu fiktiiivinen esimerkki tyypillisimmästä suomalaiskuskista. Traficomin mukaan naisilla ja miehillä on tällä hetkellä Suomessa lähes yhtä paljon henkilöautojen ajolupia – ero ajokorttien määrässä on vain kuusi prosenttia miesten eduksi. Tosin ajoneuvojen haltijatiedoista voidaan arvioida, että autojen todennäköisistä käyttäjistä miehiä on 63 prosenttia.
Jopa lähes kolme neljästä suomalaisesta omistaa yhden tai kaksi autoa ja 40% autoilee päivittäin. Toyota Corolla on Manner-Suomen suosituin auto, sillä niitä on liikenteessä jopa 146 000.
Kyselyn mukaan suomalainen ajaa keskimäärin 10 000-20 000 kilometriä vuodessa. 20 000 kilometriä vuodessa tarkoittaa noin 55 kilometrin päivittäistä ajoa. Naisista kuitenkin suurin osa, lähes puolet kertoo kyselyssä ajavansa vain alle 10 000 kilometriä vuodessa.
Radion kuuntelua ja syömistä ajon aikana
Radio on suomalaisen autoilijan kestosuosikki. Jopa 84 prosenttia kyselyn vastaajista kuuntelee radiota tai musiikkia ajaessaan. Suosituimmat radiokanavat Finnpanelin mukaan ovat Yle Radio Suomi ja kaupallisista kanavista Radio Nova. Lähes kaksi kolmesta kuljettajasta surffailee radiokanavia ajaessaan. Vielä kanavasurffailua yleisempää puuhaa on autossa syöminen, jota harrastaa noin 70 prosenttia kyselyn kuskeista.
Autossa evästämisen lisäksi suomalaiset syövät mielellään myös liikenneasemilla. Laadukas ruoka on vastaajille tärkeämpi kriteeri aseman valintaan kuin polttoaineen laatu tai hinta.
– 2010-luvun aikana tapahtunut muutos autojen huoltoasemista ihmisten liikenneasemiksi on ollut iso. Samalla suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet ja sirpaloituneet. Ruokatarjooman monipuolisuus onkin yksi tärkeimmistä jatkuvista kehityskohteistamme, kertoo Neste K:n markkinointipäällikkö Niina Lindholm.
Kolmannes suomalaisista pesee autonsa itse. Reilu neljännes miehistä kertoo myös vievänsä auton pesetettäväksi kerran kuukaudessa, huomattavasti naisia hanakammin. Autopesun aikana yleisintä puuhaa on somettaminen, sillä jopa puolet kyselyyn vastaajista kertoo avanneensa sosiaalisen median pesussa istuessaan.
Kaikkein ärsyttävimpänä asiana liikenteessä suomalaiskuskit pitävät alinopeutta ajavia muita kuskeja. Naisten mielestä tämän jälkeen ärsyttävintä on huono ajosää, miesten hermoille käy erityisesti ruuhka. Ärsytysten top-listan kärkeen kipuavat myös kuskin oikealta puolelta ajon aikana satelevat neuvot. Rattiraivon aiheuttajiksi nousevat avoimissa vastauksissa myös huonot tiet, puskurissa roikkuminen ja vilkun käyttämättä jättäminen.
*Neste K:n teettämään online-kyselyyn vastasi K-Kylä-asiakasyhteisössä 12.–28.7.2019 yhteensä 1180 iältään 18–70-vuotiasta K-Plussa-asiakasta. Kyselyn toteutti K-ryhmä tutkimusyritys Nepan kanssa.
Faktoja kyselystä:
47 % taloudesta löytyy yksi auto
40 % ajaa autoa päivittäin (miehet 48 %, naiset 32 %)
39 % ajaa vuodessa 10 000-20 000 km
53 % ajaa mieluiten yksin, 84 % ajaa mieluiten musiikkia tai radiota kuunnellen
86 % ajaa mieluiten kesällä ja 53 % päivällä
42 % WC-käynti on tärkein syy pysähtymiselle, 68 % ruokailee huoltoasemilla
59 % ärsyttää alinopeutta ajavat muut kuskit, 44 % ruuhka, 41 % huono ajosää
50 % somettaa autopesun aikana