Traficomin keväällä 2022 toteuttaman kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa nykytilannetta ja kehittämisen painopisteitä kuljettajien riittävyydestä ja osaamisen tasosta. Kysely lähetettiin keskeisille tiekuljetus- ja kuljettajakoulutusalan sidosryhmille ja siihen vastattiin anonyymisti. Kyselyyn saatiin vastauksia tavara-, joukkoliikenne- ja taksialaa edustavilta tahoilta.
Ammattikuljettajien riittävyys
Kyselyn vastauksissa todettiin ammattikuljettajien riittävyyden olevan yleisesti kohtuullisella tasolla, mutta joillakin alueilla ja suoritealoilla ei ole riittävästi kuljettajia.
Tulevina vuosina tarvitaan kaikilta toimijoilta ennakoivaa, määrätietoista ja pitkäjänteistä toimintaa tilanteen hallitsemiseksi, jotta kuljettajien saatavuus ei heikkene.
Keskeisimmiksi syiksi kuljettajapulaan vastaajat mainitsivat
- "kuljetusalaa ei arvosteta riittävästi"
- "kuljettajan ammattia ei arvosteta riittävästi"
- "ammattikuljettajia koulutetaan määrällisesti liian vähän"
Mielikuvan päivittäminen siitä mitä kuljettajan työ on todellisuudessa, voisi tehdä alasta houkuttelevamman. Nykyisellään työ tarjoaa monipuolisia tehtäviä, kuten logistisia tehtäviä, asiakaspalvelua ja tietoteknisiä tehtäviä.
Keinoina alalle tulevien kuljettajien riittävyyden parantamiseksi vastauksissa nousi esiin ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen lisääminen sekä palkkauksen ja työaikojen parantaminen. Lisäksi kuljetusalan koulutukseen toivottiin koulutuksen kehittämistä ja pätevöitymiseen lisää joustoa. Suomi kaipaa väestörakenteensa vuoksi myös työperäistä maahanmuuttoa.
Ammattikuljettajien osaamisen taso
Kyselyn perusteella alalle tulevien kuljettajien osaamisen taso ja koulutuksen vastaavuus työelämän tarpeisiin eivät nousseet erityisesti esiin kuljettajien riittävyyteen vaikuttavina syinä.
Erilaisille digitaidoille on tarve jo tällä hetkellä ja merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa. Ajoneuvoihin tulee jatkuvasti lisää automaatiota ja avustavaa teknologiaa, joten tietojen ja taitojen ylläpitäminen on tärkeää, jotta pysyy alan kehityksessä mukana. Teknologian kehitys ja muut alan kehitystrendit ovat tärkeitä tunnistaa ja huomioida kuljettajien osaamisen kehittämisessä.
Asiakaspalvelun osaamiseen ja asiakkaan kohtaamiseen liittyvät taidot korostuvat erityisesti henkilöliikenteessä ja taksinkuljettajan työssä. Myös erilaisten erityisryhmien tarpeet ja heidän kohtaamiseensa liittyvät tiedot ja taidot ovat tärkeitä hallita.
Kuljettajien riittävä kielitaito on merkittävä työllistymistä edistävä tekijä.
Ammatillisen koulutuksen sisältöjä olisi kyselyyn vastanneiden mielestä syytä tarkastella nykyistä useammin siten, että se vastaisi työelämän tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Koulutuksen monipuolisuutta ja koulutukseen liittyvää käytännön harjoittelua olisi tärkeä lisätä.
Työelämän ja koulutusalan toimijoiden saumaton yhteistyö sekä kansallisella että paikallisella tasolla luo hyvän perustan osaamisen kehittämiselle. Osaamistarpeet tulevat työelämästä ja ne pitää saada reaaliaikaisesti ja ennakoiden koulutusalan toimijoille tiedoksi, ja toisaalta koulutusalan toimijoiden pitää huomioida muuttuneet tarpeet nopeasti omassa toiminnassaan.
Ammattikuljettajien pätevyyksien kehitystä kuvaavat tilastotiedot ovat tutustuttavissa tieto.traficom -verkkosivuilla