MAN - Vaihtoautot

Teslan Cybertruckien ulkopeltien ruostuminen herättää yhä keskustelua auton ostaneiden parissa. Vaikka Tesla on mainostanut Cybertruckien ”ultra-kestävää ruostumatonta terästä” ja jopa väittänyt sitä ”kirjaimellisesti luodinkestäväksi”, useat omistajat ovat löytäneet ruostetta auton pelleistä.

Ei liene yllätys, että ruostetta ilmenee erityisesti sateisissa olosuhteissa. Jotkut omistajat ovat havainneet sitä jopa jo muutaman päivän käytön jälkeen.

Pesua ja hiontaa

Tesla ei ole virallisesti kommentoinut asiaa, mutta omistajille lähettämissään ohjeissa varoittanut ulkopintoja vaurioittavista aineista. Ohjeistus suosittelee myös pyyhkimään välittömästi mahdolliset ruostetta aiheuttavat ja syövyttävät aineet, kuten rasva, öljy ja piki, linnun ulosteet, mahla ja pihka, kuolleet hyönteiset, tiesuola ja teolliset laskeumat, eikä jäädä ottamaan auton muuta pesutarvetta.

Tesla suosittelee auton pesua saippualiuoksella, mutta ainakaan kaikilla Cybertruckien omistajilla tämä ei ole tehonnut. Autojen hinkkaaminen muutaman sadan kilometrin välein ei ole muutenkaan kovin realistista.

Teslan keskustelufoorumilla etsitään parhaillaan toimivia kotikonsteja auton palauttamiseksi alkuperäiseen kuntoon. Cybertruckien omistajien mielestä ruostumista ei pitäisi tapahtua tämän hintaluokan autoissa, eikä Teslan mainoshehkutuksen jälkeen.

Tesla on myös tarjonnut ratkaisuksi viiden tuhannen dollarin hintaista uretaanikalvoa, mutta vain harva on tarttunut tarjoukseen. Teslan ajoneuvotekniikasta vastaava varajohtaja Lars Moravy on todennut lehtihaastattelussa, että Teslan pinnan voi korjata vain hiomalla sitä hieman.

Ruoste tulee ulkopuolelta

Asiantuntijoiden mukaan Cybertruckin koripaneelit itsessään eivät ruostu, vaan ruostepilkut syntyvät auton pinnalle ulkoisista rautahiukkasista. Rautapöly on saattanut päätyä Cybertruckin ulkopinnoille esimerkiksi tuotantolinjalta, tai kuljetuksen aikana.

Ilmiö on tyypillinen esimerkiksi auton levyjarruissa, joiden pinnalle jäänyt jarrupöly ruostuu kosteudessa nopeasti.

Toisaalta Cybertruckin kori on pinnoittamatonta ruostumatonta terästä, jolloin naarmut pinnoitteessa eivät synny maali- tai lakkapintaan, vaan itse teräkseen. Jotkut käyttäjät epäilevät, että Tesla on valinnut heikosti korroosiota kestävän teräslaadun.

Tesla ei ole vielä jakanut Cybertruckin käyttöopasta julkisesti, mutta sen julkinen saatavuus lienee vain ajan kysymys.

(AutoToday)