MAN - Vaihtoautot

Monen viivästyksen jälkeen amerikkalainen liikennealan tulevaisuudennäkijä, "Wonder Kid" (Ihmelapsi) Elon Musk on tapansa mukaan esitellyt suurin sanoin uusimmat lupauksensa tieliikenteeseen: Tesla Semi sähkörekan ja Tesla Roadster urheiluauton.

Tesla Semin valmistus alkaisi 2019. Sen ilmoitetaan kulkevan yhdellä täyslatauksella 800 km (edellinen lupaus 320-480 km) 36 tonnin hyötykuormalla (USAssa sallittu kokonaispaino 36 t) ja 30 minuutin pikalatauksella 600 km lisää. Ennakkotilaajilta edellytetään 5000 USD ennakkomaksuna. Päivittäistavaraketju Walmart on ilmoittautunut halukkaaksi kokeilemaan ja kehittämään Semiä Kanadassa. Walmartilla on USAssa ja Kanadassa 6000 kuorma-autoa.

Semin rinnalla Musk esitteli myös linjakkaan uuden urheiluauton, Tesla Roadsterin. Sitä tullaan valmistamaan vain 1000 kappaleen rajoitettu erä (Limited Edition). Sen ennakkohinta on 250 000 USD. Ennakkotilaajalta edellytetään 50 000 USD. Tietoa tuotannon alkamisesta ei annettu.

Samaan aikaan taloustutkomuslaitos Bloomberg ilmoittaa Teslan polttaneen viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana keskimäärin 8000 USD minuutissa, 480 000 USD tunnissa! Jos sama tahti jatkuu, Bloomberg arvioi Teslan toiminnan päättyvän 10-12 kuukaden sisällä. Vähintä mitä Teslan pelastumiseksi vaaditaan, on jo parin vuoden ajan luvatun keskikokoluokan Tesla T3:n valmistuksen pääsevän  5000 auton valmistukseen ja luovutukseen ennakkorahoittajille maaliskuusta 2018, Bloomberg arvioi.

Bob Lutz, kansainvälisten autojättien nyt 85-vuotias johtajaikoni kutsuu Teslaa suoraan "looseriyritykseksi". Sillä ei ole mitään salaista reseptiä, ratkaisua, jota ei olisi muillakin autonvalmistajilla, Lutz sanoo.

- Tesla käyttää ihan samoja litiumakkuja kun muutkin. Se ei pysty poistumaan tappiokierteestään. Se katoaa markkinoilta, Bob Lutz sanoo.