MAN - Vaihtoautot

VALLU tuntee liikenneluvat – miten selvität esiim. tavaraliikenneluvan voimassaolon? Suomessa ylläpidetään rekisteriä yrityksistä, joille on myönnetty lupa maantieliikenteen harjoittajan ammatin harjoittamisen. Kyse on maantiekuljetusyritysten rekisteristä. Valtakunnallinen liikennelupajärjestelmä, VALLU, tarkoittaa samaa asiaa. 

Jokainen voi ilmaiseksi ja tunnistautumatta tarkistaa VALLU:sta yrityksille samoin kuin toiminimellä toimiville henkilöille kuuluvat liikenneluvat. Tästä pääset liikennelupakyselyyn (päivitykset 12.6., 16.7., 18.9., 5.10. ja 4.11.2020 sekä 13.2. ja 6.4.2021: sovellus ei toimi eikä Traficom anna aikataulua sen korjaamisesta). Ennen käyttöä lue varoituksen sanat:

Kyselyssä nimen on oltava prikulleen oikein

Liikennelupakyselyssä liikenteenharjoittajan nimi on kirjoitettava hakukenttään täsmälleen oikein. Seuraavassa luetellaan tavallisimpia käyttäjien virheitä: 

  • Oy Firma Ab, EI toimi haulla: Firma Oy
  • A.Autoilija Ky, EI toimi haulla: A. Autoilija Ky
  • Liikenne Oy - Trafik Ab, EI toimi haulla: Liikenne Oy Trafik Ab
  • Maija Meikäläinen, TOIMII haulla: Meikäläinen Maija
  • Virtanen K. Matti, EI toimi haulla: Virtanen Matti 

Vaikka tekisit pikkuriikkisen virheen, virheilmoitus ei yritäkään auttaa: “Antamillasi hakuehdoilla ei löytynyt yhtään liikenteenharjoittajaa.

Tavaraliikennelupa, joukkoliikennelupa, taksiliikennelupa

Voit hakea tietoja joko liikenteenharjoittajan nimellä tai sen Y-tunnuksella.

Onnistunut haku näyttää yhden tai useamman liikenteenharjoittajan nimen. Kustakin liikenteenharjoittajasta kerrotaan nimi, Y-tunnus sekä tavaraliikenne-, joukkoliikenne- ja taksiliikenneluvat.  

Jos yritys on yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi), haku suoritetaan luvanhaltijan kokonimen perusteella. Hakua voi täsmentää tarvittaessa valitsemalla liikennetyypiksi taksi-, tavara- tai joukkoliikenteen tai liikenneluvan numeron.

Otetaan esimerkeiksi toiminimi ja joukkoliikennettä ajava yritys.

Esimerkki 1: taksiautoilija Anna Bil

Esimerkki: Haetaan taksiautoilijaa Anna Bil. Jos hän ajaisi taksia omannimisen kommandiittiyhtiön (Ky) lukuun, nimeksi kirjoitettaisiin se, mikä yhtiön nimeksi on valittu. Todennäköisemmin Anna Bil Ky kuin Bil Anna Ky. 

Taksiliikennelupa eli taksiliikenteen harjoittamisen lupa

Esimerkki 2: liikenneyhtiö Ennekiil Oy

Haku linja-autoliikennettä ajavasta Ennekiil Oy ("liikenne" peilikuvana) avasi samanlaisen tuloksen kuin Anna Bil -haku yllä.

Klikataan avaa-kohtaa. Tällöin saadaan liikennöitsijän voimassa olevat liikenneluvat kyselyajankohtana. Niistä kerrotaan lupalaji, lupanumero, alkamisen päivämäärä ja loppumisen päivämäärä.

Joukkoliikennelupa ja joukkoyhteisölupa 

Rauenneet ja peruutetut liikenneluvat

Jos yrityksellä ei ole liikennelupia, ne ovat rauenneet tai ne on peruutettu, VALLU kertoo tutun punavärisen virheilmoituksen kertomaan, että hakuehdoilla ei löytynyt yhtään liikenteenharjoittajaa.