Tampereella käynnistettiin keväällä ”Lyyli Living Lab” -hanke, jossa Tampereen Ratikan järjestelmään luodaan kansainvälisesti ainutlaatuinen ympäristö mahdollistamaan kaupunkiliikkumisen ratkaisujen kehittäminen niin raitiotiejärjestelmässä, Ratikan mallikappaleessa eli maketissa kuin lajinsa ensimmäisessä Lyyli-raitiovaunussakin. Lyyli-ratikan matkustamoon on viime päivien aikana asennettu laitekaappi ja siihen kuuluvat näytöt. Laitekaappi sisältää mittauksissa ja testeissä käytettävää tiedonhallintaan ja tietoliikenteeseen liittyviä laitteita. Näytöissä tullaan esittämään testeihin liittyvää sisältöä.
- Asennettu laitteisto tulee olemaan keskeinen osa Ratikassa tulevien vuosien aikana tehtävää testausta ja kokeiluja. Tarkoitus on aikaansaada yhä parempia matkustajien tarpeisiin vastaavia palveluja ja mahdollistaa Ratikalla matkustavien osallistuminen niiden jatkuvaan kehittämiseen. Lyyli mahdollistaa myös tulevaisuuden teknologioiden kehittämisen ja käyttöönoton Tampereen Ratikassa, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen kertoo.
Lyyli Living Lab -hankkeen isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy. Hanke on toiminut vuoden 2022 alusta pienimuotoisissa kokeiluissa ja ensimmäinen laajempi kokeilu käynnistettiin huhtikuun lopussa. Hankeympäristön tekniikasta ja digitaalisista välineistä vastaa VTT. Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan ja Tampereen yliopiston kanssa.