MAN - Vaihtoautot

Teollisen muotoilun toimisto Idis Design Oy on valittu Tampereen raitiovaunujen muotoilijaksi. Muotoilijan suunnittelutyö näkyy raitiovaunujen ulkomuodon lisäksi ohjaamossa ja matkustamossa. Raitiovaunujen pääratkaisut suunnitellaan kuluvan vuoden alkupuoliskolla ja loppuvuoden aikana muotoilun toimivuutta hiotaan valmistamalla todellisen kokoinen malliraitiovaunu eli maketti, joka kuvaa raitiovaunun tärkeimmät osa-alueet. Maketin avulla muotoiluratkaisuja tarkastellaan ennen vaunutuotannon käynnistymistä.

Joukkoliikennevälineiden muotoiluun erikoistunut Idis Design Oy on toiminut myös Helsinkiin suunnitteilla olevan Raide-Jokerin raitiovaunujen ja HKL:n tilaamien raitiovaunujen muotoilijana.

Tampereelle on tilattu 19 raitiovaunua. ForCity Smart Artic X34 -mallin raitiovaunut ovat 37 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia. Raitiovaunussa on kauttaaltaan matala lattia, ja vaunuun on esteetön pääsy pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Transtech Oy aloittaa raitiovaunujen valmistuksen Kajaanin Otanmäessä kevättalvella 2019. Ensimmäisen raitiovaunun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 alussa. Raitiovaunuliikenne käynnistyy Tampereella vuonna 2021.