Taksiliikenteen valvonta paljasti puutteita asiakkaalle ilmoitettavissa tiedoissa ja lupa-asioissa Turussa.
Valvontaa johtanut ylikonstaapeli Vesa Roima oli valvonnan tuloksista positiivisesti yllättynyt. Turun alueella toimii noin 400 taksia, joista pystyttiin nyt tarkastamaan noin neljäsosa. Vakavia puutteita tavattiin yllättävän vähän verrattuna vastaavaan valvontaan aikaisemmin muualla Suomessa.
Monessa taksissa havaittiin kuitenkin, että luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot tai kuljettajan nimi eivät olleet matkustajan nähtävillä. Näistä puutteista annettiin ylivoimaisesti eniten suullisia huomautuksia.
Valvonnassa tarkastettiin 108 ajoneuvoa, joista 81:ssä oli kaikki kunnossa. Havaittuihin rikkeisiin ja puutteisiin puututtiin sekä poliisin että Traficomin toimivaltuuksin.
Havaitut puutteet: Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä 21 kpl. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa taksinkuljettajan ajolupaa 1 kpl. Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä 12 kpl. Hintatiedot eivät olleet helposti matkustajan havaittavissa 9 kpl.
Liikennepalvelulain voimantulon jälkeen Traficomiin on tullut jonkin verran ilmoituksia erityisesti siitä, että takseina käytetään ajoneuvoja joita ei ole rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen. Nyt toteutetussa valvonnassa ei löydetty kuitenkaan yhtäkään tällaista ajoneuvoa. Myöskin luvanhaltijan ja kuljettajan tietojen ilmoittaminen oli selvästi kohentunut tasosta, joka oli pääkaupunkiseudulla alkuvuoden valvonnoissa, toteaa Traficomin lakimies Meeri Niinisalo.
Taksiliikennettä koskeva sääntely muuttui kesällä 2018. Lounais-Suomen poliisilaitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Verohallinto ovat aloittaneet yhteisvalvonnat taksiliikenteen sääntöjen valvomiseksi.
Ensimmäinen yhteisvalvonta Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella toteutettiin keskiviikkona 26.6.19. Valvonnan kohteena olivat taksit. Valvonta toteutettiin Turussa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, linja-autoasemalla, rautatieasemalla, satamassa sekä keskustassa.
Yhteisvalvonnasta pysyvä toimintamalli
Taksivalvonnassa viranomaiset valvovat omaan vastuualueeseensa kuuluvia asioita, ja tehokkainta on tehdä yhteisvalvontaa.
Viranomaisten yhteistyössä tekemä valvonta osoittautui jälleen hyväksi tavaksi toimia. Yhdellä pysäytyksellä pystyimme tekemään kattavan valvonnan, kun jokainen mukana oleva taho tarkasti samanaikaisesti omaan toimivaltaansa kuuluvat asiat. Kyseessä oli jo neljäs vuonna 2019 toteutettu yhteisvalvonta, kommentoi Niinisalo.
1.7.2018 voimaan tulleen liikennepalvelulain mukaan taksiliikennelupien myöntäminen ja valvonta kuuluu liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.
- Laissa edellytetään muun muassa, että taksina käytettävä ajoneuvo on rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, taksiliikennettä harjoittavalla yrityksellä tulee olla voimassa oleva lupa sekä taksinkuljettajalla voimassa oleva ajolupa. Näihin asioihin kiinnitimme valvonnassa huomiomme, jatkaa Niinisalo.
Poliisin näkökulmasta valvonnassa korostuu liikenneturvallisuus. Poliisi valvoo ensisijaisesti liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, kuten ajokuntoa ja ajoneuvon riittävää kuntoa, kertoo ylikonstaapeli Vesa Roima.
- Aiempien taksivalvontojen tapaan Verohallinto haastatteli kuljettajia, seurasi kuitin oikeellisuutta ja keräsi vertailutietoa mm. palkkojen ja elinkeinotoiminnan tietojen ilmoittamisen valvontaa varten, ylitarkastaja Tommi Lehtinen Verohallinnosta toteaa.
- Myös yleisö voi ilmoittaa havaitsemistaan verotukseen liittyvistä väärinkäytöksistä Verohallinnon vihjetietolomakkeella, Lehtinen muistuttaa.