MAN - Vaihtoautot

Traficomin asiantuntijat osallistuivat viime vuonna yhteensä yhdeksään poliisin johdolla toteutettuun taksiliikenteen yhteisvalvontaan eri puolilla Suomea. Poliisin ja Traficomin lisäksi valvontaiskuissa olivat mukana myös Verohallinnon ja Aluehallintoviraston tarkastajat. Viranomaisten yhteisvalvonnalla kukin viranomainen tarkasti omaan toimivaltaansa kuuluvia asioita yhdellä pysäytyksellä.

Valvonnoissa tarkastettiin yhteensä 532 taksia, joista yli kaksi kolmasosaa (363 kpl) läpäisi valvonnan ilman huomautuksia. Hieman alle kolmasosalla (169 kpl) todettiin yksi tai useampi puute tai laiminlyönti, joka johti sakkorangaistukseen, liikennevirhemaksuun tai jatkoselvitykseen.

Yleisimmät todetut puutteet liittyivät laissa säädettyjen nimi- ja yhteystietojen nähtävillä pitämiseen taksiajoneuvossa. Nämä olivat yleisimmät todetut puutteet myös edellisvuosien taksivalvonnoissa. Myönteistä kehitystä on tapahtunut erityisesti tietojen esillä pitämisessä: viime vuonna puutteita todettiin tältä osin noin joka seitsemännessä taksissa, kun vuonna 2019 huomautettavaa oli joka kolmannessa taksissa.

Aluehallintovirasto tarkasti valvonnoissa erityisesti työaikalain ja työsopimuslain työnantajalle asettamien velvoitteiden täyttymistä. Keskeinen valvottava asia oli taksinkuljettajalle pakollinen ajopäiväkirja. Ajopäiväkirjan pitämisen laiminlyöntejä tai sen puutteellisia täyttämisiä todettiin jokaisessa toteutetussa yhteisvalvonnassa.