MAN - Vaihtoautot

Forvian, Michelinin ja Stellantisin yhteisyritys Symbio vihkii nyt käyttöön ensimmäisen gigatehtaansa, SymphonHyn. Se on Euroopan suurin integroitu vetypolttokennojen valmistuslaitos. Gigatehdas vetypolttokennoille on valmis tuotantoon. Tehdas kolminkertaistaa tuotantokapasiteettinsa kahdessa vuodessa.

Vuosituotannon arvioidaan olevan 50 000 polttokennojärjestelmää, ja se on osa IPCEI-ohjelmaa (Important Project of Scientific Interest).

​Stellantis Symbion polttokennotoimittajana jatkaa nyt vetyvalikoimansa laajentamista ajoneuvotyypeissään. Euroopassa jo saatavilla olevien keskikokoisten pakettiautojen lisäksi Pohjois-Amerikan markkinoille tuodaan myös isoja pakettiautoja, Ram-lava-autoja ja raskaita kuorma-autoja.

SymphonHy sijaitsee Saint-Fonsissa Auvergne-Rhône-Alpesin alueella. Tilassa sijaitsevat konsernin pääkonttori, tuotantolaitos, innovaatiokeskus ja Symbio Hydrogen Academy.

- SymphonHy on todiste Euroopan teollisesta ja teknologisesta johtajuudesta. Yhdessä koko ekosysteemin sekä yksityisten ja julkisten kumppaneidemme kanssa olemme valmiita laajentamaan toimintaamme ja tekemään vetykäyttöisestä sähköliikenteestä kestävän, tehokkaan ja edullisen todellisuuden. Alle kahdessa vuodessa toimitettu SymphonHy on osoitus Symbion kyvystä täyttää toimialan sitoumukset ja tukee nollapäästöisen vedyn liikkuvuuden nopeaa käyttöönottoa. Ensimmäinen SymphonHyssa 100-prosenttisesti koottu polttokennojärjestelmä valmistettiin lokakuussa 2023 – vain kuukausi gigatehtaan käyttöönoton jälkeen, ​sanoo Philippe Rosier, Symbion toimitusjohtaja.

- Michelin uskoi hyvin varhaisessa vaiheessa vetyyn ja Symbioon, jonka hankimme ennen kuin teimme siitä yhteisyrityksen Forvian kanssa vuonna 2019. Stellantiksen tulo uutena sijoittajana tänä vuonna vahvistaa, että vety kohtaa jatkuvan pyrkimyksen tukea tulevaisuuden liikkuvuutta. Tämä tekniikka on nyt osoittautunut tärkeäksi lisäyksi pidemmän kantaman tarpeeseen – erityisesti hyötyajoneuvoissa, jotka alkavat kehittyä. Ei ole sattumaa, että konserni ilmoitti äskettäin vetykäyttöisten ajoneuvojen valikoimasta tytäryhtiönsä Watèa by Michelinin kautta, joka on yrityskalustojen energiansiirtoon erikoistunut liikkumisoperaattori, ja mukana on vetykäyttöisiä ajoneuvoja, sanoo Florent Menegaux, Michelinin toimitusjohtaja. 

​Stellantis, joka otti varhaisessa vaiheessa käyttöön vetyratkaisun kevyille kuljetusajoneuvoille Peugeot e-Expert-, Citroën e-Jumpy- ja Opel Vivaro-e -malleissa, suhtautuu myönteisesti yhteistyöhön ja on iloinen, että tehdas on valmis.

- Symbio on todiste siitä, että kolme Ranskasta tulevaa yritystä ja kaikki oman alansa johtajat voivat yhdistää voimansa ja asiantuntemuksensa ollakseen eturintamassa. Tämänpäiväinen lanseeraus on tärkeä askel, koska vety on osa teknologiayhdistelmää, jota tuomme hyötyajoneuvojen asiakkaille. Tämä teknologia on rakennuspalikka voimakkaassa sähköistysekosysteemissä, jota kehitämme tukemaan rohkeaa tavoitettamme saavuttaa 100 prosenttia sähkön myynnistä Euroopassa ja 50 prosenttia Yhdysvalloissa vuoteen 2030 mennessä. Koska Stellantin tarkoitus on "johtaa maailman kehitystä", vety auttaa saavuttamaan kunnianhimoisen tavoitteemme nollapäästöistä vuoteen 2038 mennessä – ennen kilpailijoitamme ilmastonmuutoksen torjunnassa, sanoo Carlos Tavares, Stellantiksen toimitusjohtaja.