MAN - Vaihtoautot

Suomi on liittynyt Yhdysvaltojen vetämään monenkeskiseen julkilausumaan merikaapeliturvallisuudesta. Julkilausumassa sovittiin yhteisistä tavoitteista ja keinoista merikaapeleiden turvallisuuden ja resilienssin vahvistamiseksi.

Yhdysvaltain aloitteesta laadittu yhteisjulistus julkaistiin New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä Yhdysvaltojen järjestämässä sivutapahtumassa 25.9.2024. Julistuksen tavoitteena on kannustaa valtioita edistämään digitaaliselle taloudelle tärkeän merikaapeli-infrastruktuurin eheyttä, turvallisuutta ja saavutettavuutta. Julistus ei ole oikeudellisesti sitova.

- Yhteiskuntamme ovat entistä riippuvaisempia luotettavista ja turvallisista digitaalisista yhteyksistä, jotka takaavat vapaan tiedonvälityksen ja tukevat digitaalisen talouden kasvua. Aloite tukee Suomen pyrkimyksiä ulottaa nämä edut kaikille, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen.

Suomi on mukana ensimmäisessä joukossa allekirjoittajamaita. Myös EU ja useita samanmielisiä kumppanimaita, mukaan lukien Kanada, Japani, Etelä-Korea, Australia, Uusi-Seelanti, Ranska, Alankomaat, Portugali ja Iso-Britannia, liittyivät julkilausumaan. Julkilausumaan sitoutuneet maat pyrkivät tiivistämään yhteistyötä luotettavan ja turvallisen merenalaisen infrastruktuurin kehittämisessä. 

- Kriittisen infran turvaaminen on Suomelle ensisijaisen tärkeää. Siksi tiivistämme yhteistyötä samanmielisten maiden kanssa merikaapeleiden turvallisuuden vahvistamiseksi, sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne.

Suomi tukee kokonaisvaltaista lähestymistapaa merikaapeliturvallisuuteen

Suomi kannattaa julkilausuman kokonaisvaltaista lähestymistapaa merikaapeleiden turvallisuuteen. Yhteisjulistuksessa painotetaan esimerkiksi turvalliseksi todettujen laitetoimittajien suosimista uusissa projekteissa, tahattomien ja tahallisten vahinkojen ennaltaehkäisyä, julkisen ja yksityisen sektorin tiivistä yhteistyötä sekä resilienssin vahvistamista vaihtoehtoisten reititysten kautta. 

Investoinnit merikaapeliyhteyksiin ovat keskeisiä maailmanlaajuisen digitaalisen talouden ja turvallisuuden näkökulmasta. Ne myös tukevat kehittyvien maiden kytkeytymistä tiiviimmin maailmantalouteen. Julkilausuma ja Yhdysvaltojen sivutapahtuma liittyvätkin YK:n tavoitteeseen painottaa digitaalisen infrastruktuurin kehittämistä kaikkialla maailmassa. 

Merikaapelit ja pohjoisten yhteyksien turvaaminen ovat Suomen prioriteetteja. Suomi on korostanut uusien pohjoisten transatlanttisten yhteyksien merkitystä sekä suunnitellut suoran Eurooppa-Aasia-yhteyden muodostamista arktisella merikaapeliyhteydellä. Suomalaisyritys Cinialla on suunnitteilla Far North Fiber -hanke, joka loisi suoran yhteyden Euroopasta Alaskan kautta Aasiaan hyödyntäen arktista luoteisväylää.

Mitä seuraavaksi? 

Suomi osallistuu aktiivisesti merikaapeliturvallisuutta ja uusia investointeja vauhdittaviin hankkeisiin ja aloitteisiin EU:ssa, Natossa sekä kahden- ja monenkeskisen yhteistyön kautta. Erityisesti Yhdysvallat on Suomelle teknologiaulkopolitiikan alalla keskeinen kumppani. Nyt laadittu monenkeskinen New Yorkin yhteisjulistus täydentää näitä kansainvälisen yhteistyön muotoja. 

Suomi edistää merikaapeleiden ja kriittisen viestintäinfran turvallisuutta myös kansallisesti.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!