Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on julkaissut kunta- ja aluevaaliohjelmansa kaudelle 2025–2029. Kuljetusyritysten edunvalvoja korostaa paikallisen päätöksenteon merkitystä ja nostaa esiin painopistealueita, joilla tuetaan paikallista elinvoimaa logistiikkayritysten näkökulmasta.
Järjestön keinovalikoimaan kuuluu muun muassa tieinfran sekä lataus- ja tankkausverkoston parantaminen, kuljettajakoulutuksen tukeminen ja markkinaehtoisuuden vahvistaminen kuntien ympäristöhuollossa.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on julkaissut kunta- ja aluevaaliohjelmansa vuosille 2025–2029. Ohjelmassa korostetaan kuntien ja alueiden päätöksenteon merkitystä kuljetusyrittäjien toimintaedellytyksille sekä koko Suomen logistiselle kilpailukyvylle.
- Kuntavaalit ovat myös kuljetus- ja logistiikka-alalle tärkeät, sillä kuntien päätökset vaikuttavat suoraan logistiikan sujuvuuteen, liikenneyhteyksien kehittämiseen ja yritysten toimintaedellytyksiin. Tavoitteenamme on, että kuljetusyrittäjien näkökulmat huomioidaan entistä paremmin kuntien ja maakuntien linjauksissa, sanoo SKALin puheenjohtaja Jari Välikangas.
Välikangas kertoo, että ohjelma on laadittu jäsenyrittäjien työn tuloksena.
- Kuntavaaliohjelman laatimiseen osallistui SKALin jäsenyrittäjiä, jotka ovat kokeneita kuntapäättäjiä. Saimme näin yrittäjiltä vahvat signaalit siitä, mihin kuljetusyrityksien edunvalvojan kannattaa panosta, Välikangas sanoo.
Liikenneyhteydet tuovat saavutettavuutta ja elinvoimaa
Logistiikan merkitys on kasvanut viime vuosien kriisien myötä. Häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa ovat nostaneet esiin kotimaisen huoltovarmuuden merkityksen.
- Kunnat ja maakunnat ovat avainasemassa huolehtimassa siitä, että liikenneyhteydet ja saavutettavuus tukevat alueiden elinvoimaa ja yritysten toimintaedellytyksiä, sanoo SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala.
SKAL korostaa myös sitä, että sotepalveluiden siirtyminen hyvinvointialueille ja työllisyyspalveluiden siirtyminen kuntien työllisyysalueille muuttavat kuntien roolia ja tehtäviä.
- Tämä antaa mahdollisuuden tehdä elinkeinopolitiikkaa, joka huomioi kuljetusalan tarpeet, kuten tiestön kunnossapidon, yrityspalvelut, markkinaehtoisen jätehuollon sekä koulutuksen kehittämisen, Kujala sanoo.
Ohjelman keskeisiä teemoja työvoima, tiestö ja markkinaehtoisuus
SKALin mielestä kuntien ja maakuntien päätöksentekijöillä on merkittävä rooli logistiikan ja kuljetusalan kehittämisessä. Hyvät liikenneyhteydet, toimiva infrastruktuuri ja kilpailukykyinen toimintaympäristö eivät hyödytä ainoastaan kuljetusyrityksiä, vaan ne luovat edellytykset koko kunnan elinvoimalle. Toimivat kuljetukset takaavat, että Suomi pysyy liikkeellä ja huoltovarmuus säilyy.
Paikallista elinvoimaa vahvistettava-ohjelma sisältää lukuisia ehdotuksia, jotka voi tiivistää seuraaviin:
Hyväkuntoinen ja kattava tieinfra
Suomen saavutettavuuden ja logistisen kilpailukyvyn perusedellytys on hyväkuntoinen tieverkko. Tämä sisältää myös kuntien vastuulla olevan kaavateiden ylläpidon. Tieverkoston kehittäminen on elintärkeää sekä liikenneturvallisuuden että elinkeinoelämän kilpailukyvyn näkökulmasta.
Kattava tankkaus- ja latausinfra
Käyttövoimasiirtymä on kasvava teema kuljetusalalla. Kuljetusyritykset tarvitsevat toimivaa kaasun ja raskaalle liikenteelle soveltuvan sähkön jakeluinfrastruktuuria, jotta siirtymä uusiin käyttövoimiin voi tapahtua sujuvasti. Kuntien ja maakuntaliittojen tulee ottaa tämä huomioon kaavoituksessa ja hankkeiden suunnittelussa.
Toisen asteen koulutuksen tukeminen
Kuljetusalan työvoimapula on suuri haaste, ja ammatillinen koulutus on keskeisessä roolissa uusien kuljettajien kouluttamisessa. SKAL esittää, että kuntien ja koulutusorganisaatioiden tulee kohdentaa resursseja logistiikka-alan koulutukseen ja vahvistaa yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä.
Markkinaehtoinen jätehuolto
Jätelain muutokset ovat lisänneet kuntien vastuuta jätehuollosta, mutta kuntien tulee keskittyä vain kotitalousjätteeseen. Markkinaehtoisen jätehuollon tukeminen ja kiertotaloustavoitteiden edistäminen ovat välttämättömiä, jotta kierrätysaste paranee ja yksityisen sektorin toimintamahdollisuudet säilyvät.
Reilu kuljetus – vastuullinen kuljetuspalveluiden hankintaosaaminen
Kunnat tarvitsevat toimiakseen tavaraliikenteen palveluita. Ne ovat avainasemassa kuljetuspalveluiden hankinnassa. SKAL muistuttaa reilun kuljetuksen pelisäännöistä ja ehdottaa, että suuremmat hankinnat pilkottaisiin osiin, jolloin myös pienet ja keskisuuret kuljetusyritykset voisivat paremmin osallistua kilpailutuksiin. Tämä vahvistaisi paikallista yrittäjyyttä ja loisi työpaikkoja.