MAN - Vaihtoautot

Uusi takaisku kutistuvalle maakaasukuljettajien yhteisölle Saksassa: kuten ”Auto Motor und Sport” -lehti raportoi, Shell Group haluaa vetäytyä kokonaan CNG-myynnistä.

Saksassa on tällä hetkellä 21 Shell-huoltoasemaa, joilla voi tankata paineistettua maakaasua (CNG). Parhaimmillaan mineraaliyhtiö myi kaasupolttoainetta 54:lla 2 000 huoltoasemastaan.

"Huoltoasemilla on rajoitetusti tilaa. Osana liikkuvuusmuutosta meidän on mietittävä, mitä polttoaine- ja latausvaihtoehtoja tarjoamme ja missä", Shellin tiedottaja Cornelia Wolber sanoi.

Hän kuvaili maakaasua tieliikenteen energialähteenä "enemmän niche-tuotteeksi Saksassa". Koska käytännössä yksikään valmistaja ei enää tarjoa uusia CNG-autoja, kaasuajoneuvojen määrä on jälleen laskussa. Tämän seurauksena Shell "ei enää tarjoa CNG:tä asemillaan jäljellä olevien sopimusten päättyessä", Wolber sanoi.

Shell uudistaa parhaillaan huoltoasemiaan perusteellisesti. Jo maaliskuussa ilmoitettiin, että yritys halusi luopua tai myydä noin 1 000 47 000 toimipisteestään maailmanlaajuisesti. Lisäksi sähköautojen latauspisteiden määrän odotetaan kasvavan nykyisestä noin 54 000:sta 200 000:een vuonna 2030. Kun otetaan huomioon sähköautojen nopeasti kasvava määrä, on selvää, että harvoin käytettyjen CNG-asemien tilat tulisi muuttaa. Saksassa on tällä hetkellä noin 80 000 rekisteröityä CNG-autoa.

CNG-tankkausasemien määrä on laskenut vuodesta 2016 lähtien. ADAC:n mukaan CNG-kuljettajien yhteyspisteitä oli tuolloin vielä 906, mutta määrä on pudonnut 793 paikkaan vuoteen 2022 mennessä. Tietopalveluntarjoaja Statista on tunnistanut vain 757 asemaa vuoden 2023 puoliväliin. Kaikki uudet sulkemiset ovat tuskallisia CNG-kuljettajille. Vertailun vuoksi: Saksassa on hieman yli 14 000 huoltoasemaa.

Muut huoltoasemaoperaattorit edelleen uskollisia CNG:lle

Muut suuret huoltoasemaoperaattorit ovat toistaiseksi pitäneet kiinni CNG-toimituksista. Aral, jolla on 125 CNG-tankkausasemaa, näkee maakaasun edelleen "siltateknologiana muiden vaihtoehtojen ohella vähentää hiilidioksidipäästöjä tieliikenteessä", selitti Aralin tiedottaja Kai Krischnak

Total/Total Energies ilmoittaa myös jatkavansa CNG:n käyttöä ja laajentavansa verkkoa. Totalilla on tällä hetkellä 87 huoltoasemaa CNG-pumpuilla. Essolla on tällä hetkellä käytössä 59 CNG-asemaa, ja niitä ei ole tarkoitus purkaa.

(kfz-betrieb)