MAN - Vaihtoautot

Ruotsi on kovana laittoman kabotaasin torjunnassa. 6.11.2015 mennessä poliisi tarttunut 69 laittomaan kabotaasiin. 29 tapausta oli oikeuskäsittelyssä ja valituskierroksissa. Neljästä oli tuomiot vahvistettu. Kolmessa maksatettiin sakkona 40 000 SEK. Yhdestä tiettävästi saman suuruinen sakkovaatimus oli lähetetty Latviaan.

Noin 60 % poliisin ja tulliviranomaisen nappaamista laittomista kabotaasitapauksista kohdistuu Bulgariasta tuleviin kuljetusliikkeisiin. Yhdeksästä maasta vain yksi tapaus on Saksasta ja yksi Tanskasta. Muut kaikki tulevat entisistä itäblokin maista. Ylivoimaisesti suurin osa on jäänyt kiipeliin Etelä-Ruotsissa tehdyissä tarkastuksissa.

Suomessa ei ole saatavilla vastaavaa tilastoa. Onko sitä olemassa? Suomessa raskaan liikenteen rengasvaatimukset ovat ympäri vuoden lievemmät kuin henkilöautojen kesärenkaiden minimi-urasyvyys 1,6 mm. Se avaa oven selkosen selälleen Euroopan köyhimpien maiden heikkokuntoisille kuorma-autoille. Jos Suomessa valvottaisiin laitonta kabotaasia kuten Ruotsissa ja Norjassa, kiinni jääneiden tilasto olisi epäilyksittä moninkertainen Ruotsiin verrattuna. Ruotsin ja Norja tiukat rengasmääräykset ehkäisevät tehokkaasti laitonta kabotaasia heti maan rajoilla.