Scania-Markkinajohtaja

Vuonna 2012 Ruotsissa tuli voimaan alkolukko-ehdollinen ajokortti. Rattijuoppoudesta tuomitulle annettiin mahdollisuus säilyttää ajokorttinsa ehdolla, että autoon oli asennettu alkolukko ja että ko. henkilö käy säännöllisesti terveystarkastuksessa.

Lain astuttua voimaan Ruotsissa on myönnetty yli 12 000 ajokorttia alkolukko-ehdolla. Se on suurin määrä maakohtaisesti koko Euroopassa.

Ruotsissa arvioidaan päivittäin tehtävän yli 10 000 automatkaa, jossa kuljettaja on alkoholin vaikutuksen alainen. Vuosina 2012-2018 on 1381 henkilöä kuollut henkilöauto-onnettomuuksissa. Noin 20 %:ssa kuolon-onnettomuuksista kuljettajan on todettu olleen alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tänään joka kolmannelle rattijuoppoudesta tuomitulle myönnetään ajokortti alkolukko-ehdolla. Alkolukko-ehto on yleensä voimassa kaksi vuotta. Määräaikaa voidaan pidentää, jos kyseessä on törkeästä rattijuopumuksesta tuomittu. Noin 8 kymmenestä alkolukko-ajokortin saaneista saa normaali-ajokortin takaisin kahden vuoden koeajan jälkeen.

Henkilöt, joilla on alkoholiongelma, joutuvat esittämään jopa viisi lääkärintodistusta kuntoisuudestaan, ja jatkuen vielä kahden alkolukko-vuoden jälkeenkin.

(Trailer.se)