Scania-juhlakiertue

Ruotsalainen turvallisuusasiantuntija, professori Daniel Ekwall varoittaa varastojen omistajia: mikään varastorakennus ei tarjoa turvaa taitavimpien varastovarkaiden toimilta.

EU-selvitysten mukaan rahtikuljetuksiin kohdistuvien varkauksien kustannukset EMEA-alueella (Eurooppa, Keski-Itä, Afrikka) nousevat vähintään 8,2 miljardiin euroon vuodessa menetysten, vahinkojen ja kohonneiden vakuutusmaksujen seurauksena. Ruotsissa vuotuisten kustannusten arvioidaan kohoavan jopa miljardiin kruunuun vuodessa ja rahtikuljetusten varkausilmoituksia tehdään jopa 3000 kpl vuodessa. Vain noin kaksi prosenttia menee oikeuskäsittelyyn, koska "varkauksia ja petoksias pidetään toisarvoisena rikollisuutena. Vakuutusyhtiöt joutuvat ottamaan kovimman tärskyn", Ekwall toteaa.

Ruotsissa varkauksien toteuttajien tukikohdan ja rikospaikan väli on matkaa-aikana alle kaksi tuntia. Suuret varkaudet edellyttävät toimivaa ja nopeaa varastetun tavaran välitysketjua. Ruotsin poliisin tiedon mukaan "ulkoinen rikollisuus" tulee maista kuten Liettuasta, Bulgariasta ja Romaniasta.