MAN - Vaihtoautot

Transport, Ruotsin ”AKT” eli ammattikuljettajien ammattiliitto, vaatii Ruotsiin uutta viranomaista valvomaan Ruotsissa ajavien ulkomaisten kuljettajien palkkatasa-arvoa!

EU päätti kesällä 2022, että ulkomailla toimivilla ammattikuljettajilla tuli olla vähintään ko. ulkomaan ammattikuljettajien palkkaehdot. Asian tarkistamiseksi Transport pystytti joulukuussa Jönköping/Hyltenaan kuuden kuukauden ajaksi ulkomaalaisille kuljettajille ”pysäköintiaseman”,  jolla Ruotsissa ajavilta ulkomaalaisilta ammattikuljettajilta tiedusteltiin palkka- ja muita työehtoja.

Osoittautui että vain ylen harva ulkomaalainen kuljettaja sai palkkaa Ruotsin tason mukaan. Suurella enemmistöllä palkka- ja muut edut noudattivat oman kotimaansa minimitasoa. Oman auton ohjaamo oli useimmilla edelleen viikkolevon paikka. Monessa tapauksessa ulkomainen kuljetusliike oli siirtänyt toimintaansa Ruotsiin niin, että välttyi EU:n kabotaasimääräyksistä.

Näin menetellen ulkomaiset kuljetusyrittäjät kilpailevat Ruotsissa EU-määräysten vastaisesti pienemmillä yleiskustannuksilla ja voittavat kuljetussopimuksia ruotsalaisia kuljetusyrityksiä edullisemmilla tarjouksilla.

Transport vaatii nyt uutta viranomaistahoa takaamaan Ruotsissa toimiville ulkomaisille ammattikuljettajille Ruotsissa noudatettavia palkkoja ja työehtoja.

(Trailer.se/Rutger Andersson)