MAN - Vaihtoautot

Tapaninpäivänä 2018 Orsan eteläpuolella sisämaan liikenteelle tärkeällä valtatie E45:llä sattunut liikenneonnettomuus, jossa kuorma-auto tukki tien molemmat ajoradat, nostattaa ammattiliikenteen ja kuljetusalan tunteita Ruotsissa. 

Pelastusajoneuvo oli nopeasti paikalla ja olisi voinut aloittaa pelastustyöt välittömästi, mutta byrokratia pysäytti sen. Onnettomuuskuormurin omistavalla yrityksellä enempää kuin Tielaitoksella ei ollut sopimusta paikalle tulleen pelastusyrityksen kanssa. Tielaitos vaati omaa sopimuskumppania paikalle. Tilanne johti siihen, että liikenne valtatiellä oli poikki neljä tuntia, ennen kuin Tielaitoksen kanssa sopimuksen tehnyt pelastuspalvelu ennätti paikalle.

Ruotsissa vaaditaan nyt, että Tielaitos tarkistaa sopimustekstejään. Perusteluna on, että joka minuutti, kun valtatie on poikki, voi merkitä teveys- ja jopa hengenvaaraa liikenteelle ja kuljetuksille. Ko. tapauksessa sää oli hyvä, mutta jos esimerkiksi pakkasta olisi ollut parikymmentä astetta, tilanne olisi ollut aivan toinen. Samalla ihmetellään, ettei poliisiviranomainen toiminut laillisten valtuuksiensa mukaan onnettomuustilanteessa ja yksinkertaisesti määrännyt tien avaamista paikalla olleen pelastuskaluston avulla.

(Trailer.se)