MAN - Vaihtoautot

Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) on allekirjoittanut sopimuksen 321 kuusipyöräisen panssaroidun ajoneuvon ostamisesta kansainväliseltä puolustus- ja teknologiayhtiö Patrialta. Sopimuksen arvo on noin 470 miljoonaa euroa ja se on yksi Patrian suurimmista koskaan Ruotsissa.

321 ajoneuvoa, joita Ruotsissa kutsutaan Pansarterrängbil 300:ksi, sijoitetaan Livgardet-rykmenttiin Kungsängenissä ja useisiin muihin yksiköihin ympäri maata. Patria on aiemmin toimittanut 20 6x6-ajoneuvoa, jotka tilattiin erillisellä sopimuksella huhtikuussa 2023.

Toimitettava Patria 6x6 on uusinta teknologiaa sisältävä miehistönkuljetusajoneuvo, joka tarjoaa huippuluokan suojan jopa 12 hengelle. Ajoneuvo on modulaarinen ja voidaan konfiguroida monenlaisiin eri tarkoituksiin. Joukkojenkuljetuksen lisäksi sitä käytetään komento- ja valvontatehtäviin sekä ambulanssina Ruotsissa. Patrian ajoneuvot ovat yksi Ruotsin kasvavan puolustuskyvyn kulmakivistä.

"Ruotsi on meille yhä tärkeämpi markkina-alue, ja olemme iloisia voidessamme tukea Ruotsin puolustusvoimia niiden merkittävän laajentumisen aikana. Olemme luottavaisia, että pystymme tekemään toimitukset nopeasti, kuten olemme aiemmin tehneet. Pansarterrängbil 300 -ajoneuvo on erinomainen esimerkki suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä, sillä ajoneuvo on suunniteltu alusta alkaen pohjoismaisiin olosuhteisiin ja merkittävä lisäarvo saadaan paikallisilta toimittajilta, esimerkiksi ajoneuvon moottorin ja panssaroidun teräksen osalta", sanoo Patrian Pohjoismaiden markkina-alueen johtaja Mats Warstedt.

Patria 6x6 -ajoneuvo valittiin useiden eurooppalaisten maiden yhteisen Common Armoured Vehicle System (CAVS) -yhteistyöohjelman alustaksi, johon osallistuvat jo Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa. Suomi osti tammikuussa 2024 40 6x6-ajoneuvoa lisää, mikä nostaa Suomen ostojen kokonaismäärän 131:een. Ruotsi liittyi 6x6-tutkimus- ja kehitysohjelmaan vuonna 2022.