Scania-syystalkoot

Ruotsissa liki puolet kaikista varkauksista, jotka kohtaavat koneurakoitsijoita, kuljetusyrittäjiä ja maatalousyrittäjiä, jää ilmoittamatta poliisille, osoittaa 13.9.2019 julkistettava tutkimus. Vain 60% varkauksista ilmoitetaan poliisille. Etenkin vähäisimmät varkaudet kuten polttoaina ja työkaluvarkaudet eivät koskaan tule poliisin tietoon.

Tutukimuksenn tekijät, Charlein Simonsson ja Stina Bengtsson, ovat pyytäneet kone- ja kuljetus- ja maatalousyrittäjiä lisäämään aineellisiin menetyksiin myös arvion menetetystä työajasta ja seisonta-ajasta. Esimerkiksi Skånessa kaksi koneyrittäjää kolmesta joutui varkauksien uhreiksi. Pelkästään Skånessa varkaudet tulivat maksamaan 730 miljoonaa kruunua vuodessa.

Skånen lukujen perusteella on tehty arvio koskemaan koko maata, Charlein Simonsson sanoo. Tutkimuksen tavoitteeena on ollut selvittää konevarkauksien kokonaishinta, ei niinkään mihin toimenpiteisiin olisi ryhdyttävä varkaiuksien estämiseksi.

- Koska kuitenkin suuri osa varastetuista koneista ja tavarasta oletettavasti viedään maasta pois, yksi makhdollisuus olisi tietenkin kiristää valvontaa maan rajoilla. Selvitettyjen varkauksien määrän ja tilastojen selkiintyessä kasvaisi tutkimuksen mukaan myös valmius ilmoittaa varkauksista poliisille, Simonsson sanoo.

(Trailer.se)