MAN - Vaihtoautot

Lukuvuonna 2011-12 yhteensä 577 tyttöä opiskeli kuljetus- ja ajoneuvotekniikan lukioissa Ruotsissa. Viime lukuvuonna tyttöjä oli 1906, lisäystä 330%. Myös suhteellinen osuus poikiin verrattuna on kasvanut, joskaan ei yhtä paljon. Vuodesta 2015 tyttöjen osuus on kasvanut prosentin verran vuodessa 14,3 %:sta 17,3 %:iin vuonna 2018.

- Suurin syy lienee, että sekä toimiala että koulut tekevä kovasti työtä tyttöjen houkuttelemiseksi kuljetus- ja ajoneuvotekniseen koulutukseen, Motorbranschcollegen projektijohtaja Jonas Henre sanoo.

Motorbranschcollege käynnistettiin kolme vuotta sitten sertifiointina lukiokouluille. Työtä tehtään koulujen, toimialojen ja paikallisten poliitikkojen kanssa. Tähän mennessä 50 lukiota on sertifioitu kuljetus- ja ajoneuvotekniikan koulutukseen, jonka päätteeksi läpäisty erikoiskoulutus antaa loppumerkinnän MBC. Henren mielestä sekin lisää vetovoimaa tyttöjen kohdalla. Oppilaat saavat myös diplomin, kun läpäisevät ylioppilaskirjoitukset.

Kuljetus- ja ajoneuvotekniikan lukiot on uusi pitkän tähtäyksen tapa torjua ankaraa pulaa kuorma-autonkuljettajista Ruotsissa.

(Transportnet.se)