Scania-Markkinajohtaja

Helsingin katukuvaan ilmestyy tänä kesänä kaksi robottibussilinjaa. Kalasatamassa 26R on ajellut jo toukokuusta. Nyt on Aurinkolahden reitin 90R vuoro aueta yleisölle. Metropolia ammattikorkeakoulun, Forum Virium Helsingin ja muiden yhteistyökumppaneiden Sohjoa Baltic -hankkeen bussin reitti kulkee Vuosaaren metroaseman liepeiltä Aurinkolahden rannalle ja takaisin. Kokeilu kestää syyskuun loppuun.

Molemmilla reiteillä ajetaan muun liikenteen seassa. Kokeilun aikana kyyti on matkustajille maksutonta. Robottibussikokeilut ovat osaltaan tukemassa Helsingin tavoitetta kohti vuoden 2035 hiilineutraalia kaupunkia, tarjoamalla päästöttömiä liikkumisvaihtoehtoja.

HSL ei toistaiseksi ole ottamassa robottibusseja vakituiseen käyttöön, vaikka ajoneuvot ovat saaneet linjatunnuksen Reittioppaaseen. Sohjoa Baltic -hanke tuo robottibussit Itämeren ympärysvaltioihin osaksi älyliikenteen ja vähäpäästöisen joukkoliikenteen kokeiluja. Kesällä 2019 matkailijat voivat päästä kokeilemaan hankkeen robottibussia myös Tallinnassa.

Pitkäkestoinen kokeilu Sohjoa Balticin puitteissa Norjan Kongsbergissä käynnistyi syksyllä 2018. Sen reittiä on laajennettu vaiheittain kahden kilometrin pituiseksi. Lyhytkestoisia kokeiluja tullaan ajamaan projektin puitteissa myös Tanskassa, Puolassa ja Latviassa.