MAN - Vaihtoautot

Renault Trucks toimitti vuonna 2023 yhteensä 69 859 autoa, mikä tarkoitti 18 % kasvua edellisvuoteen verrattuna.

”Tämä on vahva suoritus, jonka avulla voimme jatkaa yrityksemme kehitystä ja siirtymää kohti kestävää liikennettä”, Renault Trucks pääjohtaja Bruno Blin kommentoi.

Renault Trucks on johtava sähköisen kuljetuskaluston toimittaja, jolla on 22,4 %:n markkinaosuus sähkökuorma-autoista yli 16 tonnin segmentissä Euroopassa.

Vaikka markkinoilla oli edelleen toimitusvaikeuksia etenkin vuoden 2023 alkupuoliskolla, uusien Renault Trucks -ajoneuvojen toimitukset nousivat edellisvuodesta 18 % 69 859 kappaleeseen.

Toimitukset jakautuivat seuraavasti:

Alueen mukaan:

- Eurooppa: 62 476 kpl (+20 %)
- Muu maailma: 7 383 kpl (+8,7 %)

Painoluokan mukaan:

- Keskiraskaat ja raskaat: 40 833 kpl (+4 %)
- Kevyet hyötyajoneuvot: 29 026 kpl (+46 %)

Sähköajoneuvot:

Viime vuonna Renault Trucks toimitti yhteensä 1 636 sähköajoneuvoa, joka on 153 % enemmän kuin edellisvuonna.

- Sähkökäyttöiset keskiraskaat ja raskaat: 624 kpl (+65 %)
- Sähkökäyttöiset kevyet hyötyajoneuvot: 1 012 kpl (+278 %)

​​​​​​​Vakaa suorituskyky Euroopan sähköajoneuvomarkkinoilla

Vuonna 2023 Euroopan (EU27) yli 16 tonnin segmentissä Renault Trucksin globaalit toimitukset kasvoivat 3,4 % kasvavilla markkinoilla. Renault Trucksin markkinaosuus laski ​​0,9 prosenttiyksikköä 8,5 prosenttiin.

6–16 tonnin segmentissä toimitukset kasvoivat 6,8 %, kun taas markkinaosuus laski 0,8 prosenttiyksikköä 6,2 prosenttiin.

Renault Trucks oli kotimaassaan Ranskassa edelleen markkinajohtaja 27,9 %:n osuudella yli 16 tonnin luokassa.

Vuonna 2023 Renault Trucks toimitti yhteensä 1 636 sähköajoneuvoa

Renault Trucks jatkoi siirtymää sähköiseen liikenteeseen. Sähköajoneuvojen toimitukset kasvoivat viime vuonna 153 %.

Euroopassa (EU30) yli 16 tonnisten sähköajoneuvojen segmentissä Renault Trucks kasvoi markkinoita nopeammin, ja vuoden 2023 markkinapenetraatio oli 2,5 % (709 rekisteröityä ajoneuvoa). Sähkökuorma-autojen kokonaispenetraatio Euroopassa oli 0,9 % (3 163 rekisteröityä ajoneuvoa).

Renault Trucksin markkinaosuus Euroopassa (EU30) yli 16 tonnin sähkökuorma-autoissa oli 22,4 %. Ranskassa Renault Trucksin osuus tästä segmentistä oli 84 %.

Sähkökäyttöisten kevyiden hyötyajoneuvojen segmentissä kasvua oli 278 %, ja toimituksia 1 012. Tämän kehityssuunnan odotetaan jatkuvan vuonna 2024, jolloin lanseerataan kaksi uutta sähkökäyttöistä hyötyajoneuvomallia: Renault Trucks E-Tech Master ja Renault Trucks E-Tech Trafic. (Trafic ei kuulu Renault Trucks Suomen / Volvo Finland Ab:n maahantuontiohjelmaan).

Markkinoiden laajin täysin sähköinen mallisto, 650 kg – 44 t

Vuoden 2023 lopussa avattiin myös raskaiden Renault Trucks E-Tech T- ja C-sähkökuorma-autojen kokoonpanolinja Bourg-en-Bressen tehtaalla Ranskassa.

Vuoden 2024 alussa XPO Logistics vastaanotti myös ensimmäisen uuden Renault Trucks E-Tech T -vetoauton Ranskan liikennöintiään varten. Kokonaisuudessaan tilaus oli merkittävä, 105 kappaletta. XPO Logistics on Renault Trucksin pitkäaikainen kumppani ja erittäin sitoutunut liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Sillä on nyt yli 200 Renault Trucks E-Tech D-, D Wide- ja T-sähkökuorma-autoa käytössä tai tilauksessa.

Renault Trucks on valmistanut sarjatuotantona sähkökäyttöisiä 16–26 tonnin Renault Trucks E-Tech D- ja D Wide -tasakuorma-autoja Blainville-sur-Ornen tehtaalla vuodesta 2020 lähtien. Näille autoille on kertynyt asiakaskäytössä jo yli 13 miljoonaa kilometriä, mikä on säästänyt noin 13 000 tonnia hiilidioksidia.

Renault Trucks, joka kokoaa myös rahtipyöriä Lyon-Vénissieux'n tehtaalla Ranskassa, tarjoaa nyt Euroopan laajimman valikoiman sähköajoneuvoja 650 kilogrammasta 44 tonniin.

Erinomaisia tuloksia ympäri maailman

Monimutkaisesta geopoliittisesta tilanteesta huolimatta Renault Trucksin kansainvälinen myynti jatkoi kasvuaan. Vuoteen 2022 verrattuna kasvu oli 8,7 % ja toimitukset 7 383 ajoneuvoa. Renault Trucksin markkinaosuus kasvoi useimmissa maissa, mukaan lukien Indonesia (12 %), Chile (6,8 %), Marokko (18 %) ja Tunisia (21 %). Tässä myönteisessä tilanteessa Renault Trucksiin liittyi vuonna 2023 uusia kumppaneita tukemaan sen laajentumista Turkissa, Algeriassa ja Keniassa.

Toinen merkittävä tapahtuma vuonna 2023 oli Renault Trucks E-Tech D Wide -sähkökuorma-auton ensimmäinen kansainvälinen toimitus Tadweer Groupille, joka kerää kotitalousjätteitä Abu Dhabissa.

Uusien ajoneuvojen valmistaminen ei enää ole ainoa vaihtoehto

Viime vuosina Renault Trucks on panostanut kiertotaloushankkeisiin, joiden tarkoituksena on vähentää kuorma-autojen ympäristövaikutuksia sekä tarjota kuljetusyrityksille taloudellisia ja kestäviä ratkaisuja. Pidentämällä osien ja kuorma-autojen käyttöikää Renault Trucks voi vähentää luonnonvaroihin kohdistuvaa vaikutusta jopa 80 %.

Vuonna 2023 Renault Trucks muutti uuteen käyttötarkoitukseen 95 käytettyä ajoneuvoa käytettyjen kuorma-autojen tehtaalla Bourg-en-Bressessä. Ajoneuvomuunnosten vaatimaton määrä selittyy käytettyjen ajoneuvojen puutteella, sillä varastotasot ovat pysyneet matalina. Lisäksi Renault Trucks pidensi asiakkaidensa 250 kuorma-auton käyttöikää kunnostamalla ne Lyonin Saint-Priestissä sijaitsevassa käytettyjen kuorma-autojen keskuksessa. Laskelmien mukaan kuorma-autojen käyttötarkoituksen muuttaminen ja kunnostus säästi 6 tonnia materiaalia, 7 tonnia hiilidioksidia, 7 MWh energiaa ja 185 m3 vettä.

Vuonna 2023 Renault Trucks otti askeleen lähemmäs ajoneuvojen kiertotaloutta ja liikenteen hiilivapautta muuntamalla diesel kuorma-autoja akkusähkökuorma-autoiksi:

- Bourg-en-Bressessä sijaitseva käytettyjen kuorma-autojen tehdas on nyt Neotrucksin pihavetoautojen sähköistämisen keskus. Näillä 25 kilometriin tunnissa rajoitetuilla ajoneuvoilla siirretään puoliperävaunuja teollisuus- ja logistiikkakohteissa. Vuonna 2023 sähköistettiin yhteensä 25 vetoautoa, ja vuonna 2024 suunnitelmissa on 40 jälkiasennusta.

- Vuonna 2023 Renault Trucks toteutti myös yhdessä Novumtechin kanssa sähköistämisen jälkiasennusprojektin Ranskan ekologisen siirtymän viraston ADEMEn taloudellisella tuella. 12 tonnin dieselkuorma-auto muunnettiin akkukäyttöiseksi sähkökuorma-autoksi. Projektin seuraava vaihe on saada jälkiasennetulle kuorma-autolle vaatimustenmukaisuushyväksyntä vuonna 2024. Sen jälkeen Renault Trucks aloittaa sarjan testejä todellisissa käyttöolosuhteissa yhteistyössä Clovis Grand Parisin kanssa.

Vuonna 2023 Renault Trucks säilytti käytettyjen ajoneuvojen toimitusten tason 6 000 toimituksella. Renault Trucks luotti siihen, että käytettyjen kuorma-autojen kysyntä pysyy korkeana, ja esitteli vuonna 2023 myös kolmannen käytetyn erikoissarjansa, Renault Trucks T Redin.

Strategiset investoinnit kestävään tulevaisuuteen

Renault Trucks valmistautuu tulevaan strategisilla investoinneilla, jotka vahvistavat sen toimipaikkojen pitkän aikavälin kannattavuutta ja rakentavat vankkaa ja kestävää, innovaatioperusteista tulevaisuutta.

Vuonna 2023 Renault Trucks avasi uuden X-Tech Arena -tutkimus- ja kehityskeskuksen Lyonin Saint-Priestin teollisuusalueelle.

Tässä 11 000 m2:n rakennuksessa työskentelee 1 000 asiantuntevaa insinööriä, tutkijaa ja hankintatiimiä. Rakennus kuluttaa 25 % vähemmän energiaa kuin Ranskan säädökset edellyttävät. Kokonaisinvestointi oli 33 milj. euroa.

Vuonna 2023 Renault Trucks juhli myös uuden CampX-innovaatiokeskuksen avaamista Lyonin toimipisteeseen. Volvo Groupin CampX:n tarkoituksena on nopeuttaa teknologisia ja liiketoiminnallisia innovaatiota eri toimijoiden yhteistyötä parantamalla.

Toimipaikkojen energia- ja ympäristösiirtymään sitoutunut Renault Trucks aloitti myös kunnianhimoisen hankkeen yhteistyössä TotalEnergiesin kanssa. Tavoitteena on varustaa Bourg-en-Bressen teollisuusalue aurinkosähkökatoksilla 17 hehtaarin alueelta. Tuotettu sähkö vastaa 17 500 henkilön kulutusta. Katokset tuottavat 30 % toimipisteen sähkönkulutuksesta, ja lisäetuna katosten alle suojaan voi sijoittaa työntekijöiden autoja ja uusia kuorma-autoja.

Renault Trucks on juuri julkistanut suunnitelmansa rakentaa uusi globaali varaosien jakelukeskus Saint-Priestin toimipisteeseen. Investoimalla yhteensä 132 miljoonaa euroa uuteen huipputason logistiikkakeskukseen Renault Trucks ja koko Volvo Group osoittavat sitoutumisensa tuotantoresurssien kestävään kehitykseen ja vahvistavat entisestään Renault Trucksin juuria Lyonissa.