MAN - Vaihtoautot

Ruotsin polttoneste/energiajätti Preem lainaa 2,4 miljardia euroa aloittaakseen uusiutuvan dieselin (HVO100) ja uusiutuvan lentopolttoaineen (SAF) suurtuotannon.

Se lupaa rajua kilpailua Nesteen, entisen omistajansa (!) kanssa kahdessa energialajissa, joiden syyksi lasketaan Nesteen yllättävä alamäki, pörssikurssin putoaminen äkkiä jopa 50% ja toimitusjohtajan pikainen vaihtuminen.

Ruotsin vientitakuulaitos (Svensk Exportkredit) ja ranskalainen Credit Agricole Corporate & Investment Bank uskovat Preemin valintaan myöntämäll'ä jättilainan  Ruotsin "vihreän lainatakuun" turvin.

Lainalla Preem muuntaa jalostamonsa Ruotsin Lysekilissä dieseltuotannosta HVO:n ja SAF:n tuotantoon vuoteen 2027 mennessä.

Preem aloitti kuluneen huhtikuun aikana HVO-tuotantonsa jalostamossaan Göteborgissa. Preemin uusi sijoitus todistaa sen vahvaa uskoa päästöjen vähentämisen, uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentokerosiinin alati kasvavaan kysyntään ja tarpeeseen sekä Ruotsin että kansainvälisillä markkinoilla.

Preem aloitti Ruotsissa 1994 nimellä OK Petroleum. Ruotsin valtio, Suomen Neste ja KF ehtivät omistaa sen kunnes saudiarabialais-etiopialainen suurliikemies, Seikki Mohammad al-Amoudi hankki sen kokonaan omistukseensa. Vuonna 2019 Preemillä oli Ruotsissa yli 1500 työntekijää ja noin 570 polttoaineasemansa työntekijöinnen yli 3000 henkilöä palkkalistoillaan.

Vuonna 2019 Preemin liikevaihto oli 95,8 miljoonaa kruunua ja liiketoiminnan tulos 1,785 miljoonaa kruunua.