Raskone – nopeasti takaisin tielle

PPCT Finland: Auton käyttömaksu ja GPS

Autoveron poisto, liikenneverkkoyhtiö ja GPS-pohjainen auton käyttömaksu oletettavasti ovat kahvipöytäkeskustelujen kiivaimmat aiheet tammikuussa 2017. PPCT tekee yritystoimintaa GPS-paikannuksen ympärillä, ja sillä on kokemusta aiheesta varmasti enemmän kuin monella muulla tässä maassa. Yrityksessä on kiinnostuneina seurattu, kun keskustelu kuumenee – samalla on päätetty olla kommentoimatta mitään. Jossain kohtaa ”asiantuntijoiden” taso ylittää sen, että PPCT Finlandin on jaettava hieman kokemuksia ja faktatietoa ajoneuvojen paikannuksesta.

Ajoneuvon GPS-paikannus

Ajoneuvon satelliittipaikannusta on käytetty raskaan liikenteen ja tuotantoautojen seurantaan parikymmentä vuotta. Laadukkailla laitteilla ja toimivalla paikannusjärjestelmällä on saatavissa kohtuullisen luotettavaa ajopäiväkirjaa ajoneuvoista. Samalla järjestelmän avulla saadaan tuotettua yritykselle arvokasta tietoa laskutuksen ja muun toiminnan kehittämisen tueksi. GPS on kuitenkin herkkä häirinnälle, kuten monet meidän asiakkaistamme havaitsivat mm. Ukrainan kriisin aikana. Sotilaallisten operaatioiden ollessa maailmalla käynnissä on hyvin tyypillistä häiritä GPS-signaalia jo pelkästään navigoinnin haittaamiseksi. Meillä tämä näkyy mm. niin että ajoneuvo, jonka pitäisi olla Espoossa onkin jossain Keski-Euroopassa tai pahimmillaan Afrikan mantereella. Nämä häiriöt näkyvät mittauksissa tuhansien kilometrien matkoina. Niinpä tuollainen 3000 km ”käynti” Italiassa maksaa auton käyttäjälle nyt kaavaillulla hinnalla noin 500-600 €.

Auton käyttäjä valittaa saamastaan virheellisestä liian suuresta maksusta, jos pystyy todistamaan ettei autollaan ole Italiassa ikinä käynytkään. Kuitenkin tässä vallitsee sama tilanne kuin oikeudenkäynnissä, käyttäjän pitää pystyä todistamaan ettei tekoon ole syyllistynyt. Kuka nämä valitukset käsittelee?

PPCT:llä asiakastuessa työskentelee iso tiimi selvittelemässä mitä erilaisempia ongelmia. Jos 2,5 miljoonaa auton käyttäjää valittaa sattuneen häiriön jälkeen, kuka selvittää? Kaukomaille ulkoistettu ja halvan kilpailutuksen avulla hankittu asiakaspalvelu vai ministeriön virkamiehet? Huomioitavaa on myös, että ensin on maksettava maksut, sen jälkeen avautuu vasta mahdollisuus reklamaatioille.

Laitteet ja käyttäjät

GPS-laitteissa pätee täysin sama vanha viisaus kuin muidenkin hyödykkeiden hankinnassa, hyvä ja halpa tulevat yleensä kahdessa eri paketissa. Meillä on saavillinen erinäisiä halpoja testattuja laitteita ja siellä ne saavat pysyäkin. Me yhdessä yli 30 alihankkijamme kanssa pystymme huolehtimaan laitteiden ja palvelujen 100% käytettävyydestä yli 12000 ajoneuvolle ja 700 asiakkaalle, halpa ei tällöin tule kyseeseen.

Se, että laitteet toimivat ja niiden toimintaa voidaan valvoa ei vielä takaa toimivaa järjestelmää. Kun käyttäjät eivät halua työajoneuvonsa näkyvän jostain syystä työnantajalleen kartalla, konstit on monet:

Jotta laite ei saisi paikkatietoa, laitteiden piuhat on katkottu, antennit ovat pudonneet kyydistä, antennin ympärillä on ollut foliota tai parhaassa tapauksessa sen päällä on määrämittaan valettu lyijykuppi. Käyttäjillä on ollut Kiinasta hankittuja muutaman taalan arvoisia GPS- tai GSM-jammereita, joilla laite saadaan pois pelistä. On ollut vara-akkuja, joilla laite on jätetty autotalliin, kun autolla on tehty muuttokeikkaa ja kaikkea muuta mahdollista. Jos 2,5 miljoonaan yksityisautoon asennetaan laitteet, voimme vain kuvitella sitä kekseliäisyyden määrää, joka tästä innovatiivisestä kansasta löytyy laitteiden toiminnan estämiseksi tai häiritsemiseksi. PPCT:n tuotekehityksen arvailuna oli, että menee noin puoli päivää tehdä sovellus, joka esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle asennettuna lähettää väärennettyä signaalia paikantimelle. Tällöin ei valtion kassa kartu, kun ajetaan Tampere-Helsinki moottoritietä maasturilla pitkin peltoa.

Kilpailutus

Ajoneuvon käyttömaksua lobbaa suomalainen nyrkkipaja, joka kuvittelee pärjäävänsä eurooppalaisessa julkisessa kilpailutuksessa. Tosiasiassa järjestelmän toteuttaa jompikumpi kahdesta suomalaisesta suuresta tietotekniikkayhtiöstä, kustannusten karatessa kerta toisensa jälkeen pilviin. Laitteet otetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan ja muita valintaperusteita ei ole. Tuloksena on uuden ydinvoimalamme kaltainen pannukakku, jonka valmistumisvuosikymmentä arvaillaan vielä pitkään. Toisaalta kun valtion hankinnoista vastaavat tahot kilpailuttavat, saadaan tulos josta valitetaan korkeimpaan oikeuteen saakka. Tämä takaa meille auton käyttäjille rauhan moneksi vuodeksi.

E-Call

Viimeisin ”asiantuntija” kertoi että GPS-laitteet tulevat EU-asetusten johdosta pakollisiksi. Tähän tarkennuksena, E-Call hätäpainike tulee autoihin pakolliseksi. Silloin kolaritilanteessa joko nappia painamalla tai automaattisesti välittyy hälytys hätäkeskukseen. Hälytyksen yhteydessä saadaan ajoneuvon paikkatieto, jolloin avun perille saaminen nopeutuu. Tuo E-Call on autotehtaiden tuotantolinjalla asentama laite ja se ei kerää ajoneuvon ajamaa reittitietoa, vaikka asiantuntijat näin väittävätkin. Koko ajatus perustuu siihen, että hätäpuhelu voidaan kaikissa Euroopan maissa soittaa veloituksetta ja tämä mahdollistaa järjestelmän olemassaolon ajoneuvossa ilman jatkuvia SIM-kustannuksia auton omistajalle.

Muualla maailmalla

Lehtijutuissa kerrotaan, kuinka muualla maailmassa käytetään vastaavia järjestelmiä. Käytetään toki mm. vakuutusmaksujen maksamiseen maissa, kuten Englanti, jossa vakuutusmaksut perustuvat käytettyyn ajoneuvoon ja auton käyttöaikaan. Englannissa onkin maailman kalleimmat autovakuutukset.

Ajoneuvojen käyttömaksun keräämistä on kokeiltu 2000-luvun alkupuolella Hollannissa. Siellä järjestelmästä jouduttiin luopumaan kokonaisuudessaan sen toimimattomuuden vuoksi.

Mutta toki meidän Suomessa kannattaa tässäkin asiassa olla ensimmäisenä maailmassa, tiedä, vaikka siitä jotenkin palkittaisiin.

Tietosuoja ja tietojen jakaminen

PPCT on alusta alkaen pitänyt yhteyttä sekä tietosuojavaltuutetun toimistoon, että kaikkiin ammattiliitoihin, jotta paikannusjärjestelmien käyttöönotto ja yhteiset pelisäännöt on saatu luotua. Pitää kuitenkin muistaa, että palvelumme avulla paikallistetaan yritysten ajoneuvoja, jotka ovat tuotantokäytössä. Kun julkisuuteen lipsahti todella huono esimerkki siitä, miten järjestelmästä pääsi katsomaan laitteen sarjanumeron arvaamalla laitteen tallentamaa tietoa, oli todella ikävä todeta, että hommia tekevät kaikenlaiset amatöörit, jotka esittäytyvät suurina asiantuntijoina. Totta jutussa on se, että paikkatiedosta on todella helppo selvittää missä kukakin käyttäjä kulkee, käy kaupassa ja niin edelleen. Hyvää keskustelussa on se, että tietosuojavaltuutettu pitää meidän kansalaisten puolta. Kenellekään ei kuulu, missä toinen autollaan ajelee.

Automaattinen sakottaminen

Samoin on keskusteltu automaattisesta sakottamisesta, mikäli poliisilla on oikeus paikannustietoon. Tällä hetkellä kenelläkään viranomaisella ei ole käyttöoikeutta kerättyyn tietoon, mutta valistuneet asiakkaat luovuttavat esimerkiksi verotarkastuksen yhteydessä ajoneuvojen ajopäiväkirjat verotarkastajalle. PPCT:n asiakkaat ovat selvitelleet tapahtuneissa kolareissa ajonopeuksia, jonka avulla on pystytty jopa osoittamaan, että ajoneuvon kuljettaja on ajanut hyvin pitkän ajan nopeusrajoitusten mukaan ennen kuolemaan johtanutta kolaria.

Mikäli poliisi jollain aikavälillä saa oikeuden kerättävään paikkatietoon, jossa nopeustieto on mukana, tässä maassa ei tarvitse ruuhkia miettiä. Jos tarkastelemme asiakkaidemme dataa, on selvää että jokaisella autolla jossain kohtaa vuotta ajetaan ylinopeutta, joko tarkoituksella tai ihan vahingossa. Näiden ajojen automaattinen sakotus takaisi valtion rahantulon.

Valmius

PPCT:llä on tietysti seurattu asioita. Periaatteessa järjestelmästä löytyy nytkin mahdollisuus määritellä ajetulle kilometrille hinta ja raportoida se eteenpäin halutuille tahoille. Näin käyttöön perustuvaa maksua voidaan simuloida tarvittaessa. Järjestelmän ajoneuvoilla ajetaan vuosittain yli 500 miljoonaa kilometriä.

Lopuksi

PPCT toivottaa mukavaa autoilua autoveron poistoa odotellessa ja todellakin toivoo, että käyttömaksu kerätään jo nykyisinkin käytössä olevalla järjestelmällä: polttoaineverotuksella. Se huolehtii, että käyttäjä voi itse valita, paljonko auto kuluttaa ja paljonko autolla ajaa. Samalla käyttäjä maksaa itselleen sopivaa summaa mutkattomasti huoltoasemalla käydessään.