MAN - Vaihtoautot

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne vierailee Narvikissa Norjassa 29.-30.4.2024. Hän seuraa yhdessä Norjan ja Ruotsin liikenneministereiden kanssa Naton Immediate Response 2024 –puolustusharjoitusta, jossa harjoitellaan sotilaallisen tuen vastaanottoa ja sotilaallista liikkuvuutta.

Harjoitus on osa Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaa, jossa Nato-maat ja kumppanit harjoittelevat liittokunnan kykyä siirtää joukkoja pohjoiseen harjoittelemaan puolustuksellista yhteisoperaatiota arktisissa olosuhteissa Suomen, Norjan ja Ruotsin alueilla. Suomen Puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen. 

- Yhteiset puolustusharjoitukset antavat arvokasta tietoa maantie- ja rataverkon ja koko liikennejärjestelmän toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Niiden pohjalta on hyvä hakea konkreettisia infrakohteita, joita voidaan yhdessä parantaa ja rakentaa. Pohjoismaat voivat yhdessä luoda toimivan ja turvallisen liikennejärjestelmän, joka palvelee niin siviilikuljetuksia kuin sotilaallisen liikkuvuuden tarpeita, toteaa ministeri Ranne.

Norjan osuudessa yhdysvaltalaiset joukot saapuvat Narvikiin, jonka sataman kautta joukot matkustavat Maavoimien Northern Forest 24 -harjoitukseen Pohjois-Suomeen. Suomeen siirtymiseen käytetään kaikkia liikennemuotoja, ja osa kuljetuksista toteutetaan Ruotsin maaperän kautta. 

Suomen sotilas- ja siviiliviranomaiset ovat yhdessä pohjoismaisten kollegojensa kanssa valmistelleet niin tätä harjoitusta kuin aikaisemmin pidettyä Nordic Response 24 –harjoitusta. Pohjoismaiden liikenneministerit ja liikenneviranomaiset ovat tiivistäneet hyvää yhteistyötä entisestään tämän hallituskauden alusta alkaen.