MAN - Vaihtoautot

Kevyille automaattisille tavarankuljettimille eli pienille kuljetusroboteille on määritelty tarkemmat tekniset vaatimukset mitoista, massoista, valoista, heijastimista, äänimerkinantolaitteesta ja jarruista. Uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2024.

Kuljetusrobotti on sähkömoottorilla varustettu etähallittu, automaattisella ajojärjestelmällä varustettu ajoneuvo. Tähän asti kuljetusrobottien teknisistä vaatimuksista on säädetty ajoneuvolaissa ja nyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys tarkentaa jo voimassa olevia vaatimuksia.

Vaatimuksilla varmistetaan kuljetusrobottien soveltuvuus kevyen liikenteen seassa toimivaksi ajoneuvoksi.

"Merkittävimpiä muutoksia keväällä lausuntokierroksella olleeseen määräysluonnokseen ovat sallittujen maksimimittojen ja -painojen pienennys, sillä halusimme varmistaa kuljetusrobottien turvallisen liikkumisen jalkakäytävillä. Lisäksi äänimerkinantolaitteen ja muun ääniviestinnän vaatimuksia tarkennettiin, jotta kuljetusrobottien havaittavuus olisi riittävä muun muassa näkövammaisten tarpeet huomioiden", kertoo Traficomin erityisasiantuntija Jukka Juhola.

"Koska kyseessä on uusi ajoneuvoluokka ja automaattiajaminen on liikenteessä uusi asia, on määräyksen päivitystarpeita syytä arvioida aktiivisesti", jatkaa Juhola.