MAN - Vaihtoautot

Peab Asfalt on Suomen suurin asfaltoija. Peab Asfaltin kanssa samaan konserniin kuuluvan Swerockin kiviainesten ottoalue sijaitsee Tuusulassa. Peabin Sammonmäen varikolla seisoo lähes 200 yksikköä työkoneita;  asfaltinlevittäjiä, jyriä, jyrsimiä ja kuljetuskalustoa. Niiden korjaus ja huolto ovat omissa käsissä.

"Vuokrasimme tänä kesänä useamman auton Scania Rentiltä. Yleensä kai kuorma-auto vuokrataan kiireavuksi, mutta meillä siihen päädyttiin muista syistä", Peab Asfaltin korjaamopäällikkö Mikko Härkönen kertoo.

Pitkään alalla ollut Härkönen laski vuokraamisen olevan asfalttitöissä taloudellisesti järkevää.

"Meillä kausi kestää viidestä kuuteen kuukautta, jonka jälkeen kalliit ajoneuvot seisovat. Vuokraamalla ei tarvitse maksaa ajoneuvoista talvella. Samalla pystymme ennakoimaan kulut, sillä vuokraan kuuluu kaikki paitsi polttoaine ja AdBlue", Härkönwn sanoo.

Lisäksi ajoon ja tarjouskilpailuihin on saatu uusia, ympäristöystävällisempiä ja polttoainetaloudellisimpia ajoneuvoja. Uusin saapui lokakuun lopussa Peabin Tuusulan asfalttiaseman pihaan, josta se lähti ajoon ensimmäiselle työmaalle Neste My Dieseliä tankissaan.

Kuljettaja Kai Backström on nyt ajanut kolme viikkoa uudenkarhealla Scania Rentin vuokra-autolla eli neliakselisella Scania R660:lla. Kokeneella ammattikuljettajalla on ajohommista 36 vuoden kokemus. Mitä mieltä hän on vuokra-autosta?

"Parempi Scanian hytissä on olla kuin kotona”, Backström sanoo ja hymynhäivä näyttää vilahtavan jossain parran suojissa.

”Vuokraus on kuljettajalle helppo ratkaisu: ei tarvitse edes poltinta vaihtaa itse. Kaikki kuuluu vuokraan."

Backström on ajanut uudella sora-autolla n. 5 000 kilometriä pääasiassa Espoossa. Sillä kuljetetaan kiviainesta, maata, maakosteaa betonia, kuorikatetta: periaatteessa kaikkea mitä Peabin Tuusulan varikolta löytyy.

”Vuokra-auto rakennettiin tätä tarkoitusta varten. On esimerkiksi vibra, jolla lavan saa tyhjäksi, jos sinne jotain jää”, Backström kertoo.

Vuokra-autoihin on myös tarvittaessa asennettu sähköt, jotta lavetit toimivat. Ajopiirtureiden ja kuljettajakorttien tietojen tallennus hoidetaan Scanian Digipiirturin etälataus -oheispalvelun avulla. Ajo- ja lepoaikatiedot tallentuvat lakisääteisesti palvelimelle, josta saadaan tarvittavat raportit ja muistutukset tapahtumista.