MAN - Vaihtoautot

Ballistisella ja miinasuojauksella varustettu monikäyttö-Sisu GPT

Ballistisella ja miinasuojauksella varustettu monikäyttö-Sisu GPT

Latvian puolustusministeriön tuore tiedote paljastaa salaperäisen Sisu GPT:n tulleen valituksi toiselle kierrokselle armeijan kevyen panssaroidun taktisen ajoneuvon suurhankintaa koskevassa tarjouskilpailussa. Ensimmäisellä kierroksella tarjokkaita oli 12.

Jatkoon on hyväksytty nelipyörävetoiset ajoneuvot kuudelta valmistajalta: Paramount Group (Etelä-Afrikka), Israel Aerospace Industries Ltd. (Israel), UPB AS (Latvia), Otokar (Turkki), Sisu Auto Oy (Suomi), AM General (USA), Oshkosh Defence (USA).

Puolustusvoimien hankintakomissio edellyttää toiselle kierrokselle valituilta yksityiskohtaiset tuote- ja tekniikkaselvitykset sekä mahdollisuuden testata tarjottuja ajoneuvoja kenttäkokeissa todennettavaksi, että ne vastaavat kansallisten asevoimien vaatimuksia.

Valittavalta edellytetään lisäksi, että 1) paikallisen teollisuuden osallistuminen valmistukseen varmistetaan, 2) armeijan henkilöstölle annetaan koulutusta ajoneuvon korjauksista, huolloista ja varaosista, 3) ajoneuvon käyttöikä on suunniteltu 20 vuodeksi, 4) ajoneuvon käyttö on sovitettavissa konetuliaseiden, savukranaattien käyttöön ja ohjattujen asejärjestelmien yhteistoimintaan, 5) ajoneuvolla on suojaus ballistisia ammuksia vastaan ja lattia on miinasuojattu.

Alkuperäisestä enintään 6,5 tonnin kokonaispainosta todetaan, että "sitä raskaampia ei neuvottelujen perusteella hylätä". (Sisu GPT kokonaispaino on luokituksen mukaan <14 tonnia. Toim.huom.)

Hankintasopimusta tarjotaan 10 vuodeksi ja sitä voidaan jatkaa. Hankinnan tavoitteena on parantaa kansallisten asevoimien liikkuvuutta kaikissa kenttäolosuhteissa.

Latvian puolustusvoimien nykykalusto todetaan 20 vuotta vanhaksi ja sitäkin vanhemmaksi ja huonokuntoiseksi. Samalla todetaan, että uusia ajoneuvoja tarvitaan myös tykistön, ilmapuolustuksen ja kansallishallinnon tarpeisiin.

Puolustusministeriö toteaa, että armeijan suurhankintaan on varattu "useita miljoonia euroja".

On pääteltävissä, että suurhankintaan liittyvät maastotestit alkavat huhtikuussa 2018.