MAN - Vaihtoautot

Jo yli kaksi vuotta jatkunut pandemia vaikuttaa edelleen eri liikennemuodoissa. Tieliikenteen määrä kasvoi tammi-maaliskuussa edellisvuodesta, mutta oli vieläkin hieman vähäisempää pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Ukrainassa käytävän sodan heijastusvaikutukset näkyivät selvimmin juna- ja lentoliikenteessä. Fintrafficin tuottaman, muun muassa navigaattoreissa jaettavan, liikennedatan hyödyntäminen nousi uuteen ennätykseen. Asiat selviävät Fintrafficin julkaisemista tammi-maaliskuun tilastoista.

Alkuvuoden positiivinen kehitys ylilennoissa pysähtyi Venäjän hyökkäyksen ja maalle asetettujen pakotteiden jälkeen. Pakotteiden ennustetaan vaikuttavan lentoliikenteeseen koko loppuvuoden ajan.

Keskieurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Aasiaan nyt Turkin kautta. Toinen reitti Euroopasta Aasiaan on pohjoisnavan kautta.

Lentoliikenteen tilastot kertovat, että Euroopan eri maissa lentoliikenne on kehittynyt eri tavoin. Mitä edemmäs etelää kohden mennään, sitä vähemmän lentojen määrät ovat miinuksella vuoden 2019 lukuihin verrattuna. Suomessa lentoliikenne oli maaliskuussa noin 61 % vuoden 2019 tasosta. Helsinki-Vantaan lukuihin on odotettavissa hienoista paranemista maaliskuun lopulla voimaan tulleiden lentoyhtiöiden kesäaikataulujen ansiosta.

Liikennemäärät pääteillä (valta- ja kantatiet) kasvoivat vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta vajaat neljä prosenttia, ja liikennemäärät ovat jäljessä enää vajaat kolme prosenttia pandemiaa edeltäneestä tasosta.  

Kasvua esiintyi sekä henkilöautoilussa että raskaassa liikenteessä. Henkilöautoliikenne kasvoi tammi-maaliskuussa neljä prosenttia ja raskas liikenne vajaat kaksi prosenttia.  Maakunnittain mitattuna eniten liikennemäärät nousivat Varsinais-Suomessa (7 %), Lapissa (6 %) ja Uudellamaalla (6 %).

Tieliikenteen kehitystä seurataan Fintrafficin ylläpitämistä liikenteen automaattisista mittauspisteistä (LAM-pisteet). Datan käyttö ja liikenteeseen liittyvän datan määrä on voimakkaassa kasvussa.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tie-, rata- ja meriliikenteen avointa dataa tarjoavaan Digitraffic-palveluun tehtiin rajapintakutsuja 20 % enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021. Myös datamäärässä oli kasvua 30 % tammi-maaliskuussa 2022 viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Fintraffic tarjoaa liikenteen tilannekuvaa kuluttajille, yrityksille ja medialle sekä avointa dataa sovelluskehittäjille muun muassa erilaisten karttapalvelujen kehittämiseen ja navigaattorien käyttöön.