MAN - Vaihtoautot

Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä joutuu irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään erittäin tai melko todennäköisesti koronaepidemian takia. Osa näistä on jo tehnyt niin. Yritykset toivovat valtiolta etenkin joustoja työnantajamaksuihin ja veroihin, helpotuksia yt-menettelyyn sekä taloudellista tukea palkanmaksuun, selviää Palvelualojen työnantajat Paltan jäsenilleen teettämästä kyselystä.

Koronaviruksen vaikutukset osuvat rajusti palvelualojen yrityksiin. Joka kymmenes palveluyritys on jo joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä koronavirustilanteen vuoksi. Lisäksi noin 60 prosenttia pitää todennäköisenä, että ne joutuvat jossain vaiheessa lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöä. Avoimissa vastauksissaan kyselyyn vastanneet toimitusjohtajat kuvailevat tilannetta muun muassa kaoottiseksi, kertovat koko yritystoiminnan olevan vaarassa ja että liikevaihto putoaa lentorajoitusten myötä nollaan.

Koronakriisi ja valtion toimenpiteet osuvat rajusti palvelualoille, joten myös yhteiskunnan tukitoimia on kohdennettava erityisesti niille. Palta kehottaakin hallitusta kuuntelemaan palveluyrityksiä:

– Yritykset kaipaavat nyt joustoa ja lykkäysmahdollisuutta työnantajamaksuihin ja veroihin, tukea palkanmaksuun lomautuksien välttämiseksi, yt-menettelyn keventämistä kriisin ajaksi sekä helpotuksia yrityksen rahoitukseen ja lainansaantiin. On aivan selvää, että valtion tulee kohdentaa yrityksille vakuuksien ja takuiden lisäksi huomattavasti enemmän suoraa taloudellista tukea kuin mitä tähän mennessä on luvattu, Rauhamäki kommentoi.

Paltan kysely toteutettiin aikana, jolloin Suomi siirtyi poikkeusoloihin. Vastauksissa näkyy kriisin nopea eskaloituminen ja ahdingon syveneminen muutamissa päivissä. Eniten haittaa yrityksille aiheuttaa kysynnän väheneminen, joka liittyy monilla aloilla suoraan ihmisten ja tavaroiden liikkumisen rajoittamiseen ja esteisiin. Merkittävää vahinkoa aiheutuu myös työn organisointiin liittyvistä ongelmista kuten sairauspoissaoloista ja etätyöjärjestelyistä.

– Palvelualat ovat Suomen suurin työllistäjä, ja aloilla työllisyys on kasvanut myös yli matalasuhdanteiden. Nyt on tuettava erityisesti palvelualojen yrityksiä tässä poikkeustilanteessa, jotta vältetään taantuman syveneminen ja mahdollistetaan siitä palautuminen, Rauhamäki toteaa.

Yksityiset palvelut työllistävät 1,3 miljoonaa ihmistä Suomessa, mikä on kaksi kolmasosaa koko yksityisestä sektorista. Kyselyyn vastasi 233 Paltan jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Yritykset työllistävät yhteensä noin 50 000 ihmistä. Vastaajia oli kaikilta Paltan edustamilta palvelutoimialoilta: logistiikasta, yritys- ja asiantuntijapalveluista, teknisistä palveluista, viihde- ja virkistyspalveluista, hallinto- ja tukipalveluista, informaatio- ja viestintäpalveluista sekä muista palveluista. Kysely lähetettiin kaikkien Paltan jäsenyritysten toimitusjohtajille.