MAN - Vaihtoautot

Oulun ammattikorkeakoulu on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvaraisena valtionavustuksena 500 000 euroa NUVE-LAB-tutkimusympäristönsä jatkokehittämiseen. Kyseessä on merkittävä satsaus autonomisten liikkuvien työkoneiden toiminnan ohjauksen kehittämiseen autonomisen ajon rinnalle. 

Autonomisen eli ilman ohjaajaa liikkuvan koneen työkiertoon kuuluu paikasta toiseen siirtymisen lisäksi erilaisia toimintoja ajon aikana ja siirtymien välillä. Koneet käyttävät erilaisia laitteita, kuten etukuormaajaa, perävaunua, kylvökonetta tai auraa.  

Näiden koneiden integrointi työympäristöihin ja -kiertoihin on erityisen vaativa ja erityisosaamista edellyttävä tehtävä, jota on kehitetty suomalaisissa yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa pitkään. 

– Tällä hankkeella haluamme varmistaa, että suomalaiset yritykset ja tutkimuslaitokset säilyttävät alalla kilpailuetunsa. Tavoittelemme Suomelle edelläkävijyyttä maailman johtavana autonomisten työkoneiden testausmenetelmien ja työkalujen kehittäjänä, kehityspäällikkö Jukka Säkkinen NUVE-LABista kertoo. 

Keskeinen menestystekijä on sopivien, maailmanluokan tutkimusympäristöjen saatavuus. Ratkaiseva edellytys on, että tutkimusympäristössä on mahdollisuus yhdistää fyysinen ja digitaalinen maailma todennettujen simulaatiomallien avulla. Tämä toteutuu Oulun ammattikorkeakoulun NUVE-LABissa. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammattikorkeakouluille suunnattu TKI-hankehaku toteutettiin nyt viidettä kertaa. Hakemuksessa ammattikorkeakoulun tuli kuvata hanke, joka edistää ammattikorkeakoululaissa tarkoitetun TKI-toiminnan tai taiteellisen toiminnan kyvykkyyksien kasvattamista. Ulkopuoliset asiantuntijat arvioivat ja pisteyttivät hakemusten laadun opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ministeriö myönsi rahoituksen arvioinnissa parhaiten menestyneille hakemuksille. Oulun ammattikorkeakoululle kyseessä on ensimmäinen tästä rahoitusmuodosta myönnetty rahoitus.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!