MAN - Vaihtoautot

Norjalainen Norwegian Hydrogen aloittaa kehitysprojektin, jonka tavoitteena on rakentaa vedyn tuotantolaitos Tornioon.

– Siinä tuotetaan vetyä paikallisille toimijoille, mutta myös jaeltavaksi mihin tahansa liikenteeseen, teollisuuteen, jatkojalosteisiin käytettäväksi. Se on meidän suunnitelma tällä hetkellä, kertoo projektijohtaja Petri Luoma.

Aluksi laitoksen tuotantokapasitetti voisi olla 50–100 MW, josta sitä voitaisiin laajentaa 600 MW–1 GW laitokseksi. Jos kaikki sujuu hyvin, niin ensimmäisen vaiheen investointipäätös voi tulla jo ensi vuonna, ja tuotanto voisi olla käynnissä vuonna 2026.

– Pienen laitoksen rakentaminen maksaa karkeasti miljoona euroa megawattia kohti. Mitä isompi laitos rakennetaan, sitä enemmän megawattia kohti laskettu hinta pienenee, luonnehtii Luoma.

Yhtiö on tehnyt Tornioon 20 hehtaarin suunnitteluvarauksen.

Asemakaava valmistuu tänä vuonna

Tornio sai viime vuonna 118 000 euron avustuksen, jolla on tehty asemakaavoitusta valmistelevia selvityksiä. Avustus myönnettiin Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä eli Next Generation EU -rahastosta. Tornion omavastuuosuus oli noin 50 000 euroa.

– Asemakaava valmistuu tänä vuonna, sanoo Business Tornion vs. toimitusjohtaja Hannaleena Posti.

Tytäryhtiö kehittää tankkauspalveluja

Norwegian Hydrogenillä on Suomessa raskaan vetytankkauspalveluja kehittävä tytäryhtiö Vireon.

– Samaan aikaan tankkauspuolen tytäryhtiömme Vireonin olisi tarkoitus avata 26 liikenneasemaa. Sieltä myös tulee meille käyttöä. Tähtäämme, että Torniosta pystytään palvelemaan myös niitä, Luoma kertoo.

Norwegian Hydrogen avaa sivukonttorin Vireonin kanssa samoihin tiloihin Helsingissä.

– Meillä on keskusteluja muissakin kohteissa. Tornio nyt on tietysti pisimmillä tässä tapauksessa, mutta kyllä meillä on tarkoitus saada tuotantolaitoksia tasaisesti ympäri Suomea, Luoma visioi.

Vetylaitos on vetovoimatekijä Torniolle

Vedyn tuotantolaitokset ovat pitkälle automatisoituja, joten niiden suora työllisyysvaikutus on vaatimaton.

– Tämä houkuttelee Tornioon muuta teollisuutta. Paikallisilma puhdistuu, kun liikenteelle myydään vetyä. Teollisuudessa päästöt vähenevät, Luoma listaa laitoksen tuomia hyötyjä.

Vedyllä on Luoman mukaan myös iso merkitys Suomen hiilineutraaliustavoitteelle.

– Vety on yksi elementti päästöjen vähentämisessä ja se ajaa siellä isoa roolia käytännössä.

Vetytalous etenee pikku hiljaa

Suomen ensimmäinen vetytehdas valmistuu tänä vuonna Harjavaltaan.

Energiateollisuuden asiantuntija Heikki Lindfors uskoo, että vuosikymmenen loppu puolella Suomessa on useita laitoksia toiminnassa.

– Lähikuukausina odotetaan investointipäätöksiä suurilta yrityksiltä. Lähivuodet ovat investointipäätösten vuosia. Laitoksen rakentamisessa ei mene montaa vuotta, Lindfors sanoo.

Norwegian Hydrogen on perustettu vuonna 2020. Yhtiön varsinainen vedyn tuotanto käynnistyy tänä vuonna, kun tuotanto alkaa Norjassa ja Tanskassa.

(Yle)