MAN - Vaihtoautot

Suomi tekemässä samat virheet joita Norja nyt korjaa.

Norjan hallitus on tehnyt strategian pienlentotoiminnan edellytysten ja tulevaisuuden turvaamiseksi. Strategia on julkaistu 31.8.2017.

Taustalla on havainto pienlentämisen ja lentolupakirjojen määrien huomattavasta vähenemisestä sen jälkeen, kun Oslon alueen pienlento- ja yleisilmailutoiminnan edellytykset ovat heikentyneet.

Oslon Fornebun kenttä suljettiin 1998, yleisilmailun Rygge 2016 ja viimeistä alueen pienilmailulle soveltuvaa kenttää Kjelleriä suunnitellaan suljettavaksi jo 2023. Ryggen kentältä on lennetty kolmannes Norjan yleisilmailun suoritteista, eikä korvaavia ratkaisuja ole löytynyt.

Tilanne on lähes identtinen Suomen kanssa, kun valtakunnan ylivoimaisesti vilkkainta yleisilmailukenttää Helsinki-Malmia uhkaa sulkeminen. Korvaavia vaihtoehtoja ei ole löytynyt, ja vaarana on, että yleisilmailu vähenee ja ilmailun tulevaisuuden mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä.

Strategian valmistelussa on havaittu, että tulevaisuuden liikkuminen on murroksessa ja lentäminen on yhä tärkeämpi osa sitä. Lentäjien saatavuus ja uudet innovaatiot tulee turvata vahvalla harrastuspohjalla.

Malmin lentoaseman ystävät ry on toteuttanut suomenkielisen käännöksen strategiaraportista. Käännös on käytettävissä esimerkkinä ja tukena Suomen pienilmailustrategian luomisessa.

Raportti on toimitettu tänään asiaan liittyville ministeriöille, Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle, ilmailualan ammattiyhteisöille ja muille ilmailualan toimijoille tiedoksi ja toimenpiteitä varten.

Raportti suomeksi:
http://www.malmiairport.fi/wp-content/uploads/2017/09/Norjan-pienilmailustrategia-2017.pdf