Japanilainen autonvalmistaja oli jo ennestään kriisissä, ja nyt myös Donald Trumpin tullipolitiikka koettelee Nissania. Japanilaiset kirjasivat päättyneellä tilikaudella suuria tappioita ja turvautuvat nyt rajuihin säästötoimiin.
Nissan on julkistanut kuluneen tilikauden taloudelliset tulokset – ja samalla esitellyt uudelleenjärjestelysuunnitelman. Toimitusjohtaja Ivan Espinosa, joka korvasi edellisen toimitusjohtajan Makoto Uchidan maaliskuussa, ilmoitti tiistaina toimenpiteistä, joihin Nissan aikoo ryhtyä selviytyäkseen kriisistä: 7 nykyisestä 17 tehtaasta suljetaan tilivuoteen 2027 mennessä. Lisäksi työpaikkojen leikkaukset ovat odotettua rajummat: 20 000 työntekijää joutuu lähtemään.
Muita säästötoimenpiteitä: Nissan keskeyttää tuotteisiinsa kohdistuvan kehityksen vuoden 2026 jälkeen. Tällä pyritään saamaan liikkeelle 3 000 työntekijää, jotka sen sijaan keskittyvät kustannusten vähentämiseen. Nissanin tavoitteena on lähes puolittaa alustojensa määrä 13:sta seitsemään vuoteen 2035 mennessä, ja se on myös toteuttanut lyhennetyn kehitysprosessin. Myös akkutehtaan rakentaminen Kyushuun on peruttu.
Syynä leikkauksiin on 670,9 miljardin jenin (noin 4,11 miljardin euron) nettotappio, joka Nissan joutui hyväksymään maaliskuussa päättyneellä tilikaudella. Nissan ei voi vielä määritellä ennustetta liikevoitosta ja nettotuloksesta uudelle tilikaudelle tariffien mahdollisen vaikutuksen vuoksi. Myyntiennuste on 12,5 biljoonaa jeniä (noin 77,1 miljardia euroa). Nissan pyrkii olemaan jälleen kannattava tilivuoteen 2026 mennessä.
Mitä tulee Yhdysvaltain tullipolitiikkaan, Nissan haluaa lieventää seurauksia. Valmistaja haluaa asettaa etusijalle USA:ssa valmistetut mallit, parantaa paikallisia kapasiteettia, strukturoida uudelleen tariffien rasittamaa tuotantoa ja tehdä tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa voidakseen vastata nopeasti paikallisten markkinoiden tarpeisiin.
Euroopan odotetaan pysyvän yhtenä Nissanin päämarkkinoista Yhdysvaltojen, Japanin, Kiinan, Lähi-idän ja Meksikon rinnalla. Euroopassa tarjonnan painopiste on jatkossakin B- ja C-segmenttien maastoautoissa. Japanilaiset haluavat jatkossakin käyttää kumppanuuksia Renault-konsernin ja kiinalaisten kumppaneiden kanssa monipuolistaakseen tarjontaansa.